preskoči na sadržaj

Osnovna škola Drenje

Login
Tražilica

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2010.

Ukupno: 274688
Ovaj mjesec: 1618
Ovaj tjedan: 442
Danas: 97
Psihološki kutak

 

Nije sramota imati problem, ne snalaziti se u svom životu, biti zbunjen.

Nije sramota ni ne poduzeti ništa i pomiriti se sa „sudbinom“.

Nije sramota, ali je velika šteta.

                                                                    Jelena Pantić

 

Dragi učenici, roditelji i učitelji 

u želji za što boljom i lakšom suradnjom niknuo je psihološki kutak. Cilj je približiti rad školskog psihologa svim učenicima, roditeljima i učiteljima.

Kako biti dobar učenik, zašto ruganje nije u modi i kako lakše komunicirati u obitelji, samo su neke od tema koje sam pripremila za vas (vidi u Letci).

Bit će tu i raznih obavijesti, najava radionica i predavanja za roditelje.

Ponekad zbog straha i osuđivanja drugih u našoj okolini potiskujemo svoje probleme, no ponekad je dovoljno problem samo podijeliti s nekim. Ne ustručavajte se doći na razgovor, po savjet ili jednostavno pozdraviti u prolazu. Tu smo jedni za druge da zajedno učimo i rastemo.

Veselim se suradnji!

Vaša psihologinja Marija Novoselić

SANDUČIĆ POVJERENJA
Administrator / datum: 1. 2. 2016. 14:08

Sigurno ste primijetili da je u našoj školi postavljen sandučić povjerenja. Nalazi se pokraj ulaza u školu s desne strane.

Sandučić je namijenjen učenicima koji imaju neku poteškoću, problem, traže savjet ili im je neugodno popričati s odraslom osobom. Pitanja mogu biti vezana za ponašanja u školi, kao i izvan škole.

Osnovna ideja je da bez opasnosti i anonimno kažete ono što vas muči, da podijelite svoja pitanja, razmišljanja i osjećaje, prijavite ponašanja za koja mislite da nisu u redu i svako nasilničko ponašanje koje doživljavate ili vidite pored sebe.

Nemojte držati brige u sebi. Ponekad je dovoljno samo izreći problem ili poteškoću da nam bude barem malo lakše. No, ako se još ustručavate doći na razgovor i pismo je hrabar korak.

Ono što te muči izbaci iz sebe. Netko će te čuti. Nisi sam. Nisi sama.

Na pitanja će odgovarati pedagoginja i psihologinja.

Krenite u pisanje i ne zaboravite čuvati naš sandučić kako bi nam još dugo služio svrsi.

Postavljanjem školskom sandučića povjerenja uvodimo se u nadolazeći 9. Tjedan psihologije koji će se obilježiti od 15. do 21. veljače ove godine. I ove godine obilježit ćemo ga na prigodan način, raznim aktivnostima i radionicama.

UČINIMO NAŠU ŠKOLU JOŠ BOLJIM MJESTOM ZA ŽIVOT, RAST I RAZVOJ.

Vaša psihologinja


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan tolerancije
Administrator / datum: 16. 11. 2015. 13:30

I ove su godine povodom Međunarodnog dana tolerancije, koji se obilježava 16. studenog diljem svijeta, školska pedagoginja, psihologinja i knjižničarka raznim aktivnostima s učenicima obilježile spomenuti dan. 

Više pročitajte pod opširnije, a fotografije pogledajte OVDJE.


[OPŠIRNIJE]PLAN – Put do uspjeha
Administrator / datum: 5. 11. 2015. 10:34

U sklopu ciklusa radionica „Kako da učenje ne bude mučenje?“ naši petaši naučili su izraditi mjesečni plan učenja s najvažnijim obavezama koje ih očekuju tog mjeseca. Za razliku od mjesečnog plana, tjedni plan je malo detaljniji te su trebali razmisliti koje ih sve obaveze čekaju idući tjedan. Bilo je zanimljivo upisivati svoje obaveze od učenja pa do treninga, sviranja i ministriranja. Na kraju su učenici bili ponosni kada su u svoj dnevni plan, uz učenje i pisanje zadaće, ubacili i slobodno vrijeme, od igranja računalnih igara pa do gledanja omiljenih serija i filmova.

Učenici su obećali kako će od sada izrađivati svoje planove učenja te ih staviti na vidljivo mjesto u svom radnom kutku. Zaključili smo da je plan put do uspjeha te da nam je dobar putokaz u ispunjavanju obaveza kako nam nešto ne bi promaknulo.

Ono što ohrabruje jest činjenica da se svaki plan može mijenjati te da nije kraj svijeta ako se nešto ne stigne obaviti. S vremenom će učenici naučiti realnije planirati. Na kraju, ne treba zanemariti osjećaj zadovoljstva koji imamo kad nešto učinimo i to precrtamo s liste.

Ne zaboravi se nagraditi kad ispuniš plan, ili dio plana! I sitnica je dovoljna – čokolada, druženje s prijateljima, slušanje glazbe …

Marija Novoselić, školska psihologinja


[OPŠIRNIJE]Kako da učenje ne bude mučenje?
Administrator / datum: 16. 10. 2015. 19:59

Ah, to učenje, ne da mi se i muka mi je kada se sjetim što sve trebam… Često od učenika možemo čuti slične izjave. Kako učenje ne bi bilo mučenje, školska psihologinja provodi ciklus radionica za učenike 5. razreda pod nazivom „Kako da učenje ne bude mučenje?“, a s ciljem poučavanja kako razviti vještinu učenja. Naučiti kako učiti je najvažnija životna vještina.

Ovaj ciklus radionica dobar je putokaz i edukacija kako poboljšati radne navike, kako se bolje organizirati da imaš vremena za učenje, kao i za igru, kako se koncentrirati i razumjeti tekst koji čitaš te što činiti da ne zaboravimo naučeno. Nadamo se da ćemo svi imati koristi od navedenih radionica, a našim petašima želimo puno truda, motivacije i uspjeha u  stjecanu novih znanja i vještina.

Marija Novoselić, školska psihologinja


[OPŠIRNIJE]Stajalište pravobraniteljice za djecu o radu psihologa u dječjem vrtiću i školi
Administrator / datum: 15. 9. 2015. 11:05

U praksi dječjih vrtića i škola pojavila se dvojba i pitanje je li potrebno pribaviti suglasnost roditelja za psihološku obradu djeteta i individualni kontakt psihologa s djetetom u dječjem vrtiću ili školi. Zaštita dječjih prava i interesa nedvojbeno je vezana uz stručno praćenje i poticanje razvoja djece, pravobraniteljica za djecu zatražila je ekspertno mišljenje Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Hrvatske psihološke komore. Temeljem toga, o svojim i ekspertnim stajalištima izvijestila je strukovne udruge predškolskih i školskih psihologa. Kliknite ovdje kako biste pročitali u cijelosti dokument sa stajalištem Ureda pravobraniteljice za djecu.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju