preskoči na sadržaj

Osnovna škola Drenje

Login
Tražilica

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2010.

Ukupno: 274688
Ovaj mjesec: 1618
Ovaj tjedan: 442
Danas: 97
LITERARNI RADOVI
Mjuzikl s pet zvjezdica

U ponedjeljak 29. siječnja išli smo na mjuzikl u Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku. Bila je to prava pustolovina!

Mjuzikl se zove „Moje pjesme,moji snovi“ i zaista je odličan. To je prvi mjuzikl koji sam gledala, ali sa sigurnošću mogu reći da nije i zadnji. Predstava je počela s časnim sestrama koje su pjevale, a završila sa sretnom obitelji Von Trapp. Obitelj Von Trapp živjela je vojnički po naredbama kapetana Trappa. Živjeli su tako sve dok nije došla predivna Maria. Počela je raditi kao dadilja s njegovih sedmero djece, a onda je postala kapetanova žena. Djeca su je jako zavoljela. Živjeli su u Austriji, u podnožju Alpa, a s njima živio je i batler Franz i vrhovna domaćica u toj kući.

Moj najdraži lik bila je Maria. Tako je lijepo pjevala. Najviše mi se svidjela jer je učila djecu pjevati i što je kapetanu pokazala da njega njegova djeca trebaju kao oca, a ne kao narednika, kapetana ili vojnika.

Priča je završila sretnim i dirljivim krajem. Sve je postalo kao iz bajke, osim što je obitelj Von Trapp morala pobjeći iz Austrije u Švicarsku, a kapetan je toliko volio Austriju. Iz toga može se izvući poruka – Obtelj treba uvijek biti na prvom mjestu!

Ovaj mjuzikl preporučila bih svima koji ga nisu gledali, ali i onima koji jesu. Zaista je smiješan, zabavan i vrlo poučan!

Ena Djak-Skeledžija, 6.b​

Pod opširnije pročitajte Lukin i Lanin osvrt na mjuzikl!


[OPŠIRNIJE]Otkrivamo osmi kontinent
Administrator / datum: 12. 12. 2017. 16:41

Više o projektu Otkrivamo osmi kontinent saznajte ovdje, a literarne radove naših učenika pročitajte pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]Moja priča o gradu
Sara Mijatović / datum: 26. 9. 2017. 13:05

Ovo je moja priča o gradu. Ne mogu vjerovati da je to onaj stari, ratni Vukovar. Toliko se promijenio. Kad sam ušla u Vukovar, bila sam pomalo zbunjena: nema razrušenih kuća, samo ceste i prelijepi Dunav. Kad smo imali predavanje o bitci za Vukovar, sve one snimke, sve je to… strašno.

Došla sam na ono groblje puno bijelih križeva. Imaš osjećaj kao da si među stotinama bijelih, nježnih oblaka, a izdaleka dolaze tamni, crni, teški oblaci, raznesu ove čiste, nježne, bijele, a ti se nalaziš u sivoj magli. Ta siva magla bio je napušteni i razrušeni Vukovar. Kad sam ušla u vukovarsku bolnicu kao da sam dobila nekakav  čudan strah… strah od smrti, strah od ponovnog rata… Ja volim svoju domovinu, ne bih mogla podnijeti da Vukovar, ili bilo koji drugi grad opet bude napadnut.

Koliko je samo ljudi prolilo suza i krvi u tom sad lijepom i ponosnom gradu. Toliko žrtava da bi mi mogli živjeti u svojoj samostalnoj i slobodnoj državi Hrvatskoj.


[OPŠIRNIJE]Posjet kinu u Osijeku - Manchester by the Sea
Valentina Zorbas / datum: 6. 6. 2017. 19:47

Film „Manchester by the Sea“ mi se svidio, ali je radnja bila rastegnuta i to mi je otežalo praćenje filma. Posebno ću pamtiti scenu kada Patrick ide kod cure „pisati zadaću iz matematike“. Malo je dosadan, ali u isto vrijeme smiješan. (Nikolina)

Prema učiteljičinim najavama, film je izrazito dugačak (2h i 20min). Film je bio suprotan mojim očekivanjima - jako mi se svidio. Kako je film protjecao, bio je sve zanimljiviji i napetiji. Obećao sam si da ću ga morati još jednom pogledati. (Luka)

Film je bio vrlo dobar, za ocjenu 4. Posebno ću pamtiti scenu kada je kuća gorjela, a majka je bespomoćno gledala. Na kraju je film bio odličan i svi smo se super zabavili. Ja samo znam da je meni bilo super! (Dario)

Film mi se nije svidio, zato što je bio dosadan i radnja se sporo odvijala. Posebno ću pamtit scenu kada je Leeova kuća gorjela. Ta scena mi je bila prestrašna. (Anita)

Fillm „Manchester by the Sea“ me se nije posebno dojmio. Gledala sam i bolje filmove od ovoga. Bio je predugačak i radnja se sporo odvijala. U početku sam mislila da će biti dobar, ali sam se iznenadila kad je krenuo film. Glavni likovi su najbolje odglumili svoje uloge, to su Casey Affleck i Michelle Williams. Najupečatljivija scena, koja mi se urezala u sjećanje, bila je kad je Lee dao izjavu policiji što se dogodilo s njegovom djecom koja su poginula u požaru. (Sara)

Film mi se svidio, bio je jako zanimljiv i preporučujem ga svima. I vjerojatno ću  ga opet pogledati. Film je za ocjenu 5.  (Marin)

Film nije bio toliko loš. Bio je dosadan, ali i tužan i smiješan. Na početku nisam ništa razumjela, ali kasnije mi je sve bilo jasno. (Iva-Barbara)

Učiteljica nas je upozorila da će film trajati dugo. Na početku filma mi je bilo dosadno i ništa nisam razumjela, ali sam kasnije shvatila film. Završetak filma je nedovršen. Meni je film bio sjajan. Uvijek ću se sjećati scene kada se Lee sjećao svoje djece koja su izgorjela u požaru. (Antonia)

Film mi se baš nije svidio-bio mi je previše dugačak. Bilo je i smiješnih i tužnih scena. (Robert)

Razrednica nas je upozorila da je film dosta dugačak i da trebamo biti strpljivi. Tako je i bilo. Film je bio stvarno dugačak. Trajao je više od dva sata. Već mi je to bilo previše. No, ipak sam se dobro provela. (Valentina)


[OPŠIRNIJE]Kravate pričaju priče

Moja kravata stara je dvadeset godina. Znam da je kupljena u jednoj trgovini u Đakovu povodom važnog događaja, a to je vjenčanje mojih roditelja. Tata ju je nosio na tome važnom događaju.

Ne znam koliko ju je puta tata još vezao, ali siguran sam da je bila još koja svečana prilika, poput krštenja i svadba.

Nakon tatine smrti stajala je sedam godina u ormaru. Jučer, 18.10.2016. ja sam je prvi, nakon toliko godina, stavio oko vrata, i s ponosom išao u školu na Dan kravate.

To je kravata za mene povijesna i jako važna jer me podsjeća na dragu osobu, koje više nema, a to je moj tata!

Više priča pročitajte pod opširnije.

ANDRIJAN BARUŠIĆ


[OPŠIRNIJE]Prezentacija Dan kravate
Administrator / datum: 20. 10. 2016. 20:16

Od sredine 15. stoljeća pa sve do kraja 17. stoljeća, Hrvati su bili u ratnim sukobima s Osmanlijama.

U stoljetnim sukobima usavršili su svoje ratne vještine te su postali jedna od najpoželjnijih plaćeničkih vojski u Europi. Među njima se posebno izdvajaju lako naoružani konjanici ili husari. Oni su oko vrata vezali jednobojnu maramu kao znak međusobnog raspoznavanja.

Druga teorija kaže da su marame koristili kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja, u slučaju da su bili ranjeni. Treća je teorija romantična i kaže da su vojnicima marame oko vrata vezale njihove djevojke i time im obećavale vjernost. Takvu su modu Europom pronijeli hrvatski vojnici tijekom Tridesetogodišnjeg rata (1618. - 1648.). Posebno zanimanje pobudili su kod Francuza i njihovog kralja Luja XIV.

Luj XIV. napušta modu nošenja visokih, krutih, neudobnih ovratnika i oko vrata nosi maramu. Francuzi su brzo usvojili novi modni predmet koji se nosio "a la Croate", odnosno, na hrvatski način. Taj je izraz korijen francuske riječi "cravate", od kuda potječe i hrvatski izraz kravata. 

U sastav francuske vojske 1667. godine uključena je i posebna pukovnija "Royal Cravates". U spomen na nju, Sabor Republike Hrvatske osnovao je 2010. godine hrvatsku povijesnu postrojbu pod nazivom Kravat pukovnija.

I u 18. stoljeću hrvatski su vojnici širili kravatu Europom. Bili su to Trenkovi panduri koji su se, na strani Marije Terezije, borili  u Ratu za austrijsku baštinu (1740. - 1748).

Tekst napisala i prezentaciju izradila Mateja Brkić.

Dan kravate from Osnovna škola Drenje

[OPŠIRNIJE]Rodno mjesto

Posljednjih su se nekoliko tjedana šestaši na satu hrvatskoga jezika bavili poviješću hrvatskoga jezika i njegovanjem istoga.

S učiteljicom Anom Budić naučili su puno toga o jezicima i pismima kojima su se naši preci koristili.

Uvidjevši da se pisani trag može godinama sačuvati i svjedočiti o ljepoti vremena iz kojega potječe, odlučili su i sami stihovima zabilježiti ljepote svojih rodnih mjesta s nadom da će neke buduće generacije jednoga dana otkriti te zapise.

Radove pročitajte pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]Dan kravate

Kravata

Što je kravata -
dobro zna moj
tata i njegova 
dva brata!

Moj tata ne
voli nositi 
kravatu jer mu
visi na vratu.

Kada tata kravatu 
stavi, mama mu 
kaže da je sada 
muškarac pravi.

Anita Kolar

 

Ponos Hrvata
U ormaru, na vješalici sniva,
I čeka pravi tren,
Uzbuđena biva 
Jer oko vrata stavit će je vlasnik njen.

Ta točkasta kravata,
Što sad visi mu oko vrata,
Na čvor svezana,
Bijelu košulju mu ukrasila.

S prugama il' bez njih,
Bez cvjetića uvenulih,
U duši je kravata
Ponos svakog Hrvata!    

                                     
Valentina Zorbas 

Gledanje na sat
Tata, ti si samo svezao kravatu
zakopčao dugme košulje na vratu
gledao vrijeme na svom satu
i u tren rekao: Uzimam baš nju!

Nikolina Tomić

Tata i kravata
Moj tata i kravata
slažu se kao zec i salata.
Kravatu nositi voli,
čak kad ga i vrat boli.

Tata kravatu stalno hvali:
"Kravata je izum pravi!"
Tata kravatu nosi
čak i kad kiša rosi.

Tata voli kravatu plavu,
jer voli plavu rijeku Dravu.
Tata kravatu nosi bez stida
i na kraju dana žalosno ju skida.

Luka Haršanji

Čvoruga 
Tata veže kravatu: 
Prvi put ju zaveže šlampavo 
drugi put na mašnu 
a treći put na čvorugu! 

 

O čvorugo, o čvorugo 
zašto si se ščvorala? 
O čvorugo, o čvorugo 
ajd se odčvoraj 

 

Tata drugi put veže kravatu: 
Prvi put ju zaveže kitnjasto, 
drugi put ju previše stisne 
a teći put na čvorugu! 

 

O čvorugo, o čvorugo 
zašto si se ščvorala? 
O čvorugo, o čvorugo 
ajd se odčvoraj! 


Dario Saks

 


[OPŠIRNIJE]Posjet kinu u Osijeku
Amela Vorgić / datum: 1. 4. 2014. 13:13

26. ožujka 2014. godine učenici predmetne nastave posjetili su kino Cinestar u Osijeku. Učenici 5. i 6. razreda gledali su film Šegrt Hlapić, a učenici 7 i 8. razreda Kradljivicu knjiga.

Pod opširnije pročitajte kritičke osvrte osmaša na film Kradljivica knjiga.


[OPŠIRNIJE]Guinness world records 2010
Šimica Ilak / datum: 14. 11. 2013. 17:30
Glavni urednik je Craig Glenday, izdavač Jim Pattison Group. Knjiga izdaju već 53 godine, tijekom kojih je prodano 124 milijuna primjeraka, što ju čini najprodavanijom knjigom s autorskim pravima. 
 
Svi ste čuli za irsko pivo Guinness; Hugh Beaver, direktor te pivnice, bio je ključna osoba u stvaranju Guinnessove knjige rekorda. On je 10. studenoga 1951. bio uključen u svađu - Koja je ptica najbrža? Kako se nisu mogli dogovoriti, Hugh je pomislio kako u pivnicama diljem Irske vode slične rasprave, ali da ljudi nemaju odakle potkrijepiti svoje tvrdnje. Tad je shvatio da bi knjiga koja sadržava take odgovore, bila popularna. 
 
U nju su upisana i dva Hrvata: Đuka Siroglavić i Veljko Rogošić. Đuka Siroglavić je autor najveće slike na svijetu, površine 10.800m². Veljko Rogošić je preplivao 1000 km od Savudrije do Prevlake. 
 
Ova knjiga jedna je od najposuđivanijih knjiga u Mjesecu hrvatske knjige u našoj knjižnici. Malo teksta, puno ilustracija i zanimljivih informacija čine dobitnu kombinaciju za privlačenje mladeži knjizi.
 

[OPŠIRNIJE]Blago Olimpijskih igara
Marina Mijatović / datum: 14. 11. 2013. 17:01
Utemeljitelj suvremenih Igara - Pierre de Coubertin     
 
     Blago Olimpijskih igara je knjiga koja govori o najvećem sportskom događaju na svijetu - Olimpijskim igrama. Tijekom kratke 117-godišnje olimpijske povijesti svi veći gradovi su željeli biti domaćini. U jedinstvenoj suradnji s Olimpijskim muzejom u Lausanni i partnerstvu s Međunarodnim olimpijskim odborom, nastala je knjiga koja s više od 200 fotografija, zasebnih priloga i preslika rijetkih dokumenata, nastoji oživjeti povijest Igara i njezinih sudionika.
 
           Upoznala sam sve gradove u kojima su bile Olimpijske igre: 1896. - Atena, 1924. - Pariz, 1936. - Berlin, 2008. – Peking, nedostaje grandiozni London 2012.  
 
        Posebno  me se dojmila priča o antičkim igrama i utemeljitelju suvremenih Igara - Pierre de Coubertin. 
 
         Blago Olimpijskih igara je jedna od četiriju najtraženijih knjiga u Mjesecu knjige 2013. u knjižnici Osnovne škole Drenje. 
 
      Razlozi i preporuke: grafički izgled knjige (korice); bogatstvo fotografija i ilustracija; malo teksta (to privlači sve učenike); preporuke: o Pekingu sam doznala ono što nisam vidjela na TV-u, a vjerujem da  ćete i vi otkriti nešto novo.
 

[OPŠIRNIJE]Nogomet – Tehnike i taktike za vrhunsku igru
Tomislav Babić Benjamin Krivošić Ivan Žemberi / datum: 14. 11. 2013. 16:46
Glavni urednici: Paul Caligiuri i Dan Herbst
Knjiga je pisana 1997. godine glavnih urednika Paula Caligiuria i Dana Herbsta.
 
Sastoji se od 10 poglavlja:
1. Živjeti igru
2. Moje omiljene igre
3. Primanje lopte
4. Dribling
5. Udarac glavom
6. Dodavanje
7. Završnica
8. Čuvanje mreže
9. Razvijanje pobjedničkog stava
10. Usmjerite pogled na višu razinu
 
U našem kratkom vremenu druženja s knjigom, shvatili smo zašto je najtraženija knjiga među našim momcima. Ova knjiga nije jednostavno iznošenje činjenica o nogometu, nego i misli velikoga nogometaša.
 
Knjigu je napisao Paul Caligiuri, vrhunski nogometaš, čije viđenje nogometa ima težinu i vrijednost. Na stranicama knjige saznat ćete sve što je on poduzeo kako bi postao jedan od najboljih nogometaša svijeta. 
 
Paul će vam ponuditi  raznovrsne aktivnosti koje možete izvoditi sami ili s prijateljima, kako biste poboljšali svoje nogometne vještine. Knjiga govori i o mentalnom stavu, kako biste igrali nogomet svim srcem.
 
Sretni smo da je ova knjiga napisana u vremenu naših početaka.
 

[OPŠIRNIJE]Majčin dan
Magdalena Filaković / datum: 10. 5. 2012. 14:28

Nas dvije

     Nas dvije smo najbolji par. Imamo iste navike i dijelimo kuću. Volimo se od mog rođenja. Viđamo se svaki dan. Naše druženje nikada neće prestati. 

     Kad sam se rodila, bila je uz mene. Sad, kad sam u pubertetu, još uvijek je tu. Mi smo kao jedna ribica; ona je tijelo, a ja sam peraje. Jedna bez druge ne možemo jer bismo na dno oceana potonule. Ona se o svom izgledu voli brinuti, ali za to nema vremena. Bez obzira na to, ja ju volim. Visoka je poput mene, pa tako mnogo puta zna reći: "Rasteš li ti to u visine ili ja starim i odlazim u nizine?". Ima gustu, kovrdžavu, smeđu kosu. Tu sam kosu kao mala jako voljela vrtjeti oko prsta, pa je uvijek izgledala kao da je naviklana. Nosi naočale, poput mene. Ona i ja dijelimo mnoge stvari, pa ih i zajedno kupujemo. U svakoj trgovini ima nešto za nas dvije. Imamo i zajednički hobi. Taj hobi je sakupljanje naušnica. Za svaku odjeću imamo po jedne naušnice. Ne mogu zaboraviti i ono najvažnije: ona je smiješna i prava mama! Kad se rodila seka, moja majka mene nije zaboravila, nego je postala još zanimljivija i pažljivija. Kad se udala, nije mogla imati djecu te su ona i tata željeli posvojiti dijete. Postupak posvajanja djeteta bio bi predugačak. Zbog toga su odlučili nekoga udomiti. U to vrijeme sam se ja rodila pa su moji roditelji na udomljavanje zaboravili. Na svijet je došla i moja mala seka. Nakon puno godina moja majka se dosjetila: zašto ne bi nekome u životu pomogla? Na to ju je poticala glad i nemarnost u svijetu. Moji roditelji su udomili malog dječaka, koji mi je postao brat. Moja majka voli nas troje, ali naše navike i hobi su još uvijek tu: sakupile smo preko trideset pari naušnica.

     Uskoro će Majčin dan i radujem se tome. Svojoj majci pravim ružu od papira, pjesmu od srca i uzvraćam joj ljubav.

Magdalena Filaković , 6.a

 

[OPŠIRNIJE]Igrani film "Lea i Darija"
Lara Matić / datum: 29. 3. 2012. 23:59

Učenici sedmih i osmih razreda gledali su fim "Lea i Darija" 23. ožujka 2012. u Cineplexu u Osijeku. Njihove osvrte na igrani fil možete pročitati pod opširnije!


[OPŠIRNIJE]Šumski savjetnik
Marina Mijatović Demian Luks / datum: 6. 9. 2011. 08:43

Iako biti izgubljen u šumi može biti zastrašujuće iskustvo, preživjeti  je samo pitanje zdravog razuma, strpljenja, te mudrog korištenja darova prirode. Pod opširnije saznajte što se sve može naći u šumi i kako preživjeti nekoliko dana!


[OPŠIRNIJE]Učitelju, gdje imamo tjelesni!?
Administrator / datum: 15. 3. 2011. 12:02

Kliknite na opširnije i pročitajte zajednički uradak 7. b razreda!


[OPŠIRNIJE]PONEKAD SE OSJEĆAM USAMLJENO
Marina Mijatović / datum: 27. 2. 2011. 21:52

Ponekad se osjećam usamljeno

 

    Ponekad se osjećam usamljeno. Ne želim to!

Kad sam usamljena jako sam tužna. Odem do seke. Ona je kompjuteru i kaže: „Moram učit!“ Zapravo je na faceu. Odem do mame, a ona će mi : „Sad će mi počet serija, makni se! “  Tako odem i do tate: „Može malo poslije? Tooo! Bravo, Hajduk!“

 Djed i baka su otišli kod strine i strike u Zagreb, a ja sam ostala sama. Sad sam jako tužna i ljuta. Idem od sobe do sobe i gledam ih.

Tata je sav sretan što Hajduk vodi, seki stalno stižu poruke, a mama se sva uživjela u seriju.

  Sjedim i razmišljam o svima njima. Mami završi serija,dođe kod mene i reče: „Što si trebala mila?“ Seki odu prijatelji s facea i reče: „Seko, što si me trebala?“ Dođe i tata i reče: „Hoćeš li da ti pomognem ?“

A ja njima svima: „Sad ne trebam ništa! Ja sam s vama jako usamljena!“

Oni su slegnutih ramena otišli gdje su i bili i nastavili svoje. Ja sam i dalje bila usamljena.

Marina Mijatović, 5.b


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju