preskoči na sadržaj

Osnovna škola Drenje

Login

Popis udžbenika

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2010.

Ukupno: 395386
Danas: 4

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
20.10. - Svjetski dan jabuka
Autor: Administrator , 20. 10. 2010.

Već desetu godinu zaredom obilježava se Svjetski dan jabuka! Cilj obilježavanja je podsjetiti građane na važnost jabuka u svakodnevnoj prehrani, jer kako kaže stara poslovica “Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van»!! («An apple a day, keep a doctor away»!). Jabuka je dokazano zdrava namirnica, pa je s pravom nazivamo i «kraljicom voćaka»!! Prema podacima  Hrvatske gospodarske komore, prosječna potrošnja jabuka po stanovniku u Republici Hrvatskoj iznosi 15 kg godišnje. Također na taj dan se potiče proizvođače na očuvanje starih sorta jabuka koje cijepljenjem nestaju.


Kraljica voća - jabuka, poznata je i kao „zabranjeno voće“, „voće znanja“, a u norveškoj mitologiji se spominje kao „voće koje obećava vječnu mladost“. Vjerojatno je svima poznata i i engleska izreka da „jabuka dnevno drži liječnika daleko“. Jabuka je voće koje je bilo popularno još u staroj Grčkoj i Rimu, a njena popularnost nije prestala do danas. Nutritivna vrijednost jabuke je velika i sada u sezoni jabuka bilo bi poželjno svakodnevno pojesti barem jednu jabuku.

Prehrambene vrijednosti
Jabuka je članica porodice ruža (Rosaceae) i danas se u svijetu uzgaja nekih 7500 različitih sorti. Bez obzira volite li zlatni ili crveni delišes, jonatan, granny smith, idared ili neku drugu sortu, jedna jabuka (cca 130 g) sadrži samo 81 kcal, 3,7 g vlakana, 21,05 g ugljikohidrata, 0,26 g proteina i 0,50 g masti, te 115,82 g vode. Od vitamina sadrži vitamine C (7,9 g), A, E, K, te vitamine B kompleksa (B1, B2, B3, B6, pantotensku i folnu kiselinu). Sadrži i minerale – kalij, kalcij, fosfor, željezo, natrij, magnezij, cink, te elemente u tragovima bakar i mangan. Sadrži male količine aminokiselina te omega-3 i omega-6 masnih kiselina.
Zbog flavonoida, fenola i vitamina C koje sadrži jabuka ima jaka antioksidacijska svojstva.
Zbog velikog sadržaja vode jabuka utažuje žeđ, a zbog glukoze, fruktoze i saharoze organizam opskrbljuje energijom.
Zahvaljujući većem sadržaju kalija (158,70 mg) pomaže pri izlučivanju štetnih tvari putem mokraće tako pomažući „čišćenje“ organizma.

Antioksidacijska svojstva
Zdravstvene dobrobiti jabuke ne dolaze samo iz vlakana, vitamina i minerala koje sadrži već i iz fitonutrijenata (flavonida) koji djeluju kao snažni antioksidanti. To su kvercetin i drugi polifenoli koji značajno pridonose sveukupnim antioksidantskim svojstvima jabuke, od čega kora jabuke sadrži najveću koncentraciju kvercetina. Koncentracija polifenola u jabuci varira između različitih vrsta, dok ih crveni delišes ima najveću koncentraciju. Dobrobiti jabuke pripisuju se kompleksnoj mješavini fitonutrijenata u cijeloj voćki, koji djeluju sinergijski kako bi pružili najjaču antioksidantsku zaštitu.
 
U jednom istraživanju izračunato je da jabuka (100 g) s korom ima jednako antioksidacijsko djelovanje kao 1500 mg vitamina C (100 g jabuke sadrži 5,7mg vitamina C).

Zdravlje srca
Topiva i netopiva vlakna u jabuci daju dvostruku snagu koja može sniziti razinu kolesterola u krvi i na taj način smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Netopiva vlakna jabuke djeluju poput mekinja, vežu se na LDL kolesterol u probavnom traktu i uklanjaju ga iz tijela, dok topiva vlakna iz jabuke smanjuju LDL kolesterol koji se proizvodi u jetri. Samo jedna jabuka dnevno može smanjiti razinu kolesterola u krvi za 8-11%, a dvije jabuke dnevno za čak 16%. Prehrana puna vlakana (poput jabuke) pomaže spriječiti srčana oboljenja.

Flavonoid kvercetin, koji se nalazi u jabukama, snažan je antioksidant koji ima povoljan učinak na zdravlje srca., a u kombinaciji s vitaminom C jača imunitet. Ova dva antioksidanta pomažu spriječiti štetu koju čine slobodni radikali na LDL kolesterolu. Zaštitni učinci jabuke najjači su tri sata nakon konzumiranja jabuke, a opadaju nakon 24 sata. Da bi se postigao najbolji zdravstveni učinak potrebno je pojesti cijelu jabuku, uključujući koru.

Zdravlje probavnog sustava
Topiva i netopiva prehrambena vlakna iz jabuke pomažu regulirati probavu. Netopiva vlakna djeluju poput četke, dok pektin djeluje kao omekšivač stolice jer dovodi vodu u stolicu tako joj povećavajući volumen. Međutim, s obzirom da pektin i stvrdnjava premekanu stolicu, jabuke su korisne u slučaju dijareje.

Zdravlje pluća
Istraživanja provedena u Velikoj Britaniji, Finskoj i Nizozemskoj otkrila su da dvije jabuke tjedno povoljno utječu na zdravlje pluća i astmu. Smatra se da visoka koncentracija protuupalnih flavonoida kvercetina i katehina pruža ovu zaštitu.

Opće zdravlje
Istraživanje provedeno na University of California otkrilo je da ekstrakt jabuke može zaštititi stanice od nastanka tumora.

Jabučni ocat
Ocat najviše kvalitete priprema se od svježe, ekološki uzgojene jabuke. Šećer iz ovog voća omogućuje dobru fermentaciju. U octu nalazimo vitamine C, A, B1, B2, B6, od minerala kalij, magnezij, fosfor, kalcij, natrij, klor i sumpor, te elemente u tragovima željezo, mangan, bakar, silicij, flour, bakar, bor i jod.

Jabučni ocat može pomoći usporiti brzinu kojom hrana iz našeg želuca odlazi u crijeva. Ovaj usporeni proces može značiti bolju kontrolu šećera u krvi kada se jede obrok bogat ugljikohidratima.

Jabučni ocat ima blagotvorno djelovanje na bolesti krvožilnog, dišnog i probavnog sustava; potiče funkcije različitih organa, te pospješuje uklanjanje štetnih tvari iz organizma.

Zanimljivosti
Jabuke su jedno od voća na kojima se najčešće nalaze tragovi pesticida. Na jabukama iz komercijalnog uzgoja često nalazimo sloj voska s kojim se štiti površina jabuke i produžuje vijek trajanja na policama trgovina. Da bismo izbjegli pesticide i vosak najbolje bi bilo kupovati ekološki uzgojene jabuke, međutim, ako kupujete jabuke iz komercijalnog uzgoja prije korištenja operite ih s kapljicom deterdženta za suđe koji ćete dobro isprati. (Iako ne postoje dokazi da se na ovaj način otrovi doista mogu isprati možete pokušati.)

Zbog kalcija i fosfora koji sadržava, jabuka dobro utječe na izgradnju kostiju i zubi, a flour pomaže pri sprječavanju karijesa. U nedostatku četkice i paste za zube, jabuka može poslužiti za „pranje“ zubi.

Jabuka pojedena dvadeset minuta prije obroka smanjuje količinu unesenih kalorija tokom obroka, tako da pomaže i prilikom mršavljenja.

Jabuka doista s pravom zaslužuje naziv „kraljice voća“.Izvor: http://www.svijet-zdravlja.hr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=64:kraljica-voca&catid=16:prehrana&Itemid=15


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju