preskoči na sadržaj

Osnovna škola Drenje

Login

Popis udžbenika

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2010.

Ukupno: 395350
Danas: 1

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Obilježili smo Dan materinskog jezika 21. veljače
Autor: Evica Dernej, 21. 2. 2019.

Obilježavanjem Dana materinskog jezika počinje i mjesec hrvatskoga jezika. Mjesec hrvatskoga jezika završava 17. ožujka, kada je objavljena Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga jezika.

Važno je istaknuti kako nas poznavanje materinskog jezika i nacionalne povijesti čini odgovornim građanima, domoljubima, koji prihvaćaju različitosti, učeći druge jezike, ali njegujući svoj, materinjski.

Latinska izreka kaže da čovjek vrijedi onoliko koliko jezika govori.

Ipak, učenje svoga jezika ili bilo kojeg drugog, mnogima se čini teškim, pa smo skloni odustajanju ili zapomaganju kako je sve to previše, nepotrebno i kako mi sve to znamo i bez učenja (čuli smo to negdje, pročitali na internetu, naučili engleski jezik igrajući igrice, slušajući glazbu na YouTubeu…).

“To se tako čini zato što se svaki standarni jezik, pa tako i hrvatski, mora učiti, a kod nas se, sve što se mora učiti, proglašava teškim.  

Što činimo s onim što smatramo teškim? Što prije guramo pod tepih kao da će problem i nejsnoće nestati.” (Iz knjige Nives Opačić “Reci mi kratko i jasno, Hrvatski za normalne ljude”, Zagreb, 2009.)

Dan materinskoga jezika na hrvatskom smo jeziku obilježili u 5. i 7. razredu, provjeravajući svoje znanje kvizovima: Književnost (pisci i djela hrvatske književnosti); Književnotorijski pojmovi; Pravopis i gramatika (nije-nego); Usmeno izražavanje (motivom do priče).

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju