2015-01-29 19:09:00

Fra Ivica Petanjak: "Ja sam jedan od radnika na njivi Gospodnjoj"

U subotu, 24. siječnja 2015. godine u 12 sati, na blagdan sv. Franje Saleškoga, obznanjeno je da je papa Franjo imenovao novim krčkim biskupom fra. Ivicu Petanjka. Imenovanje  fra. Ivice svojevrsno je priznanje Svetog Oca našem redovništvu za višestoljetno predano služenje Crkvi i hrvatskome narodu.

Fra. Ivica Petanjak rođen je 29. kolovoza 1963. godine u Đakovu. Njegova obitelj porijeklom je iz Zrina, kojeg su partizani, pod vodstvom komunista, 1943. godine spalili, većinu muškaraca pobili, a stanovništvo protjerali i raselili. Fra. Ivica Petanjak odrastao je u katoličkoj vjerničkoj obitelji u Župi sv. Mihaela u Drenju. Osnovnu školu je pohađao u Drenju, a srednju u Osijeku. Nakon završene srednje škole stupio je u novicijat u Karlobagu. Doživotne zavjete položio je u Franjevačkom redu manje braće kapucina 4. listopada 1988. godine, a za svećenika je zaređen 1990. godine u Zagrebu.

U nedjelju, 22. ožujka 2015. godine, fra. Ivica Petanjak ustoličen je za biskupa u krčkoj katedrali. U samom slavlju sudjelovalo je više tisuća vjernika, a među okupljenim vjernicima bili su i župljani Drenja. Dva puna autobusa vjernika iz naše župe pristigli su na Krk i tako proslavili za nas povijesni događaj. Upravo svojim dolaskom, župljani su na skroman i jednostavan način pokazali svu svoju ljubav i poštovanje novoizabranom biskupu.

Osnovna škola Drenje također ima razloga biti ponosna na izbor i ustoličenje fra. Ivice Petanjka, jer je velikim dijelom odgojila, poučila i formirala čovjeka kojeg je Bog odabrao za takvu veliku i časnu službu. U ime naše škole, naših učitelja i učenika, novom krčkom biskupu želimo plodonosno i uspješno vođenje krčke biskupije. Neka u skladu sa svojim biskupskim geslom prepusti Gospodinu putove svoje i On će sve voditi.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Tekst napisao: Mladen Penc


Osnovna škola Drenje