2014-11-13 20:20:19

Najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir

Pakistanska djevojčica Malala Yousafzai (17) najmlađa je dobitnica Nobelove nagrade za mir u povijesti. Poznata je po svom aktivizmu za prava djevojčica i pravo na obrazovanje, zbog kojeg je u napadu 2012. godine jedva ostala živa. Na satu povijesti učenici su s učiteljicom Zlaticom Dumančić razgovarali o značaju Nobelove nagrade, a u čast hrabre djevojčice Malale nekoliko učenica 8.a i 8.b razreda izradile su plakate koje možete pogledati u holu naše škole ili pod opširnije.

Web novinari

Malala je 2009., u dobi od 11 godina, postala poznata preko webloga BBC News-a na urdu jeziku. BBC je objavio prevedene tekstove o njezinu životu pod talibanskom vladavinom.

Talibani su je pokušali ubiti 9. listopada 2012. Zaustavili su autobus na cesti u kojem je Malal putovala u školu. Nakon što u tražili da se "javi Malala Yousafzai", djevojčica se javila i onda su joj pucali u glavu i vrat. Dobila je hitnu pomoć u Pakistanu, a zatim je prebačena u Englesku na daljnje liječenje. Operacijom joj je ugrađena pločica od titana, kako bi se pokrila rupa u lubanji i vratio sluh.

Pakistanske vlasti su nakon događaja odlučile otvoriti škole s imenom Malale Yousafzai za siromašnu djecu.


Osnovna škola Drenje