2014-06-08 21:42:54

Projekt naših Eko-Projektanata uspješno predstavljen u Rumunjskoj

Prošli je tjedan Osnovna škola Drenje sudjelovala na završnoj svečanosti međunarodne ekološke inicijative „Europske škole za živući planet“ (European Schools for a Living PlanetESFALP) u Rumunjskoj, gdje je uspješno predstavila projekt na kojem su članovi našeg školskog eko-tima Eko-Projektanti marljivo radili cijele godine! Više pročitajte pod opširnije!

Što smo radili tijekom godine?

Cilj našeg projekta bio je osvijestiti lokalnu zajednicu na štetnost prekomjerne uporabe pesticida u poljoprivredi kako na zdravlje ljudi tako i na zdravlje našeg okoliša.

S obzirom da je Drenjanština kraj u kojem je razvijena intenzivna poljoprivreda, zanimalo nas je koliki je i kakav njezin ekološki otisak na naš okoliš, konkretno na podzemne vode našeg kraja.

Što smo saznali?

Proveli smo nekoliko anketa među članovima naše zajednice s ciljem da saznamo koliko je zanimanje i osviještenost stanovništva o kvaliteti hrane koju jedu te uopće o hrani iz organskog uzgoja. Rezultati ankete pokazali su da je gotovo polovica anketiranih (na uzorku od 105 ispitanika) vrlo zabrinuta po pitanju kvalitete onoga što danas jedemo. Isto tako, proveli smo anketu među poljoprivrednim stanovništvom naše zajednice te otkrili kako se od 74 ispitanika samo njih 5 bavi organskim uzgojem, dok ostali intenzivno (33 ispitanika) ili povremeno (36 ispitanika) koristi različite pesticide pri uzgoju ratarskih kultura. Također, iz anketa smo saznali, a u intervjuu s gospodinom Željkom Fabricom i potvrdili, kako su među najčešće korištenim pesticidima na području Drenjnanštine oni iz reda herbicida (protiv korova), fungicida (protiv gljivica) te insekticida (protiv štetnih insekata).

U intervjuu s našim načelnikom, gospodinom Slavkom Dešićem, saznali smo kako unazad nekoliko desetljeća na prostoru naše općine nema provedenih istraživanja niti dobivenih rezultata o kvaliteti vode. Saznali smo i kako je 2012. godine nekoliko uzoraka vode poslano na kemijsku analizu u Zagreb, ali da rezultati nikada nisu stigli.

Jesu li vode Drenjanštine zagađene pesticidima?

Odlučili smo, stoga, samostalno prikupiti uzroke vode s područja naše općine te ih poslati na kemijsku analizu u laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u Osijeku. Od ukupno četiri uzorka, dva su sredinom travnja uzeta iz bunara u Mandićevcu i Drenju, jedan s izvora Vuke te jedan iz jezera Borovik. Nakon desetak dana stigli su i rezultati.

S ponosom možemo objaviti kako su nalazi za sva četiri uzorka negativni na prisustvo najčešće korištenih štetnih i zabranjenih poljoprivrednih herbicida.

Kako je sve počelo?

Podsjetimo, Osnovna škola Drenje po prvi put se ove godine uključila u međunarodni ekološki projekt ESFALP, koji se održava već šestu godinu zaredom. Organizatori projekta su Svjetska zaklada za zaštitu prirode (WWF) i ERSTE fondacija, a cilj je osvijestiti mlade ljude da svaki pojedinac može doprinijeti očuvanju okoliša i boljoj kvaliteti života budućih naraštaja.

Krajem rujna organizirana je šestodnevna pripremna edukacija u austrijskom mjestu Illmitzu, na kojoj je sudjelovalo ukupno 66 učenika i njihovih profesora kao predstavnika 33 škole iz 11 europskih zemalja: Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Moldavije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine.

Našu školu su tada, kao i na završnoj svečanosti u rumunjskom mjestu Moieciu de Sus, predstavljali učenik 8.a razreda Benjamin Krivošić i učiteljica Marija Pešić. Osim naših predstavnika, iz Hrvatske je na ovogodišnjem ESFALP-u sudjelovala i baranjska Osnovna škola Popovac, zajedno s našim učiteljem Goranom Podunavcem.


Osnovna škola Drenje