2013-10-08 09:46:23

Osnovna škola Drenje u međunarodnoj školskoj ekološkoj inicijativi

Proteklog tjedna u Austriji okupila su se 33 učenika i nastavnika iz Hrvatske i još deset europskih zemalja na jednotjednoj akademiji jugoistočno od Beča. Kroz radionice i vanjske aktivnosti dobili su brojne informacije o prirodi i očuvanju okoliša, nakon čega će do kraja školske godine realizirati individualne eko projekte. Boje naše škole ponosno i srčano predstavljao je BENJAMIN KRIVOŠIĆ, učenik 8.a razreda, u pratnji učiteljice Marije Pešić.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF i Zaklada ERSTE pokrenuli projekt “Europske škole za živući planet”

Zagreb, 30.rujna 2013 – Dvije hrvatske škole sudjeluju ove školske godine u međunarodnoj školskoj ekološkoj inicijativi “Europske škole za živući planet”, koju su pokrenuli WWF-a i Zaklada ERSTE. Proteklog tjedna u Austriji okupila su se 33 učenika i nastavnika iz Hrvatske i još deset europskih zemalja na jednotjednoj akademiji jugoistočno od Beča. Kroz radionice i vanjske aktivnosti dobili su brojne informacije o prirodi i očuvanju okoliša, nakon čega će do kraja školske godine realizirati individualne eko projekte. 

„Već šest godina u nizu ova inicijativa povezuje učenike i nastavnike iz različitih zemalja i kultura” kaže Barbara Tauscher, voditeljica WWF-ovog austrijskog programa za edukaciju o okolišu. „Veselimo se vidjeti koje će se sjajne ideje realizirati tijekom ovogodišnjeg ciklusa.” U prošloj godini pokrenule su se mnoge sjajne aktivnosti, kao što su “učenici uče učenike” kampanje, izložbe, kazališne predstave, ulična događanja kao i dani recikliranja u suradnji s gradskim vlastima. 

Tim sastavljen od 33 učenika i nastavnika iz Austrije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukraine okupio se u gradu Illmitz u austrijskoj regiji Seewinkel, od 27. rujna do 2. listopada ove godine. Eko pedagozi iz WWF-a i brojni stručnjaci za očuvanje prirode predstavili su učenicima od 12 do 17 godina starosti i njihovim nastavnicima projektne teme naziva „Dunav – europska linija života” i „Ekološki otisak – globalne posljedice potrošnje“. Upravljanje projektima, «team building» i odnosi s javnošću također su bili na programu. „Osnovni fokus cijele inicijative je upravo na stvaranju „aktivnih građana“, istaknula je Tauscher. „Želimo pokazati učenicima mogućnosti aktiviranja i izražavanja njihovog mišljenja u javnosti te ih motivirati da podzmu korake u svrhu očuvanja prirode i okoliša.” 

Do kraja školske godine učenici će imati vremena razviti i provesti vlastite projekte očuvanja okoliša. Ideja i realizacija projekata u potpunosti je temeljena na učeničkoj kreativnosti. Aktivnosti mogu biti različite: od uličnog teatra i izložbi do novinskih članaka i akcija u školama. Razvoj projekata očuvanja okoliša može se pratiti na javno dostupnom interaktivnom blogu http://schools.foralivingplanet.eu., gdje će učenici voditi projektne dnevnike, stavljati fotografije i videa o svojim projektima i razmjenjivati iskustva. Učenici, nastavnici i svi ostali posjetitelji stranica mogu komentirati svaku projektnu aktivnost. 

U lipnju 2014. godine učenici i nastavnici ponovno će se okupiti u Rumunjskoj na završnom događaju. Tamo će prezentirati svoje aktivnosti očuvanja prirode, podjeliti iskustva i razviti ideje za zajedničku prekograničnu eko-akciju u jesen 2014. 

„Inicijativa Europske škole za živući planet‘ nudi vrlo važan dodatak našim prekograničnim edukacijskim projektima. Iznimno smo sretni da skupina mladih kreativno uključenih u brigu o budućnosti našeg okoliša kroz međunarodnu razmjenu, postaje sve veća svake godine“, ističe Doraja Eberle, predsjednica uprave Zaklade ERSTE.

Više informacija o projektu „Europske škole za živući planet“ možete pronaći na www.wwf.at/esfalp i http://schools.foralivingplanet.eu


Osnovna škola Drenje