2021-10-21 20:08:15

Terenska nastava u Vukovaru

Naši osmaši 15. listopada 2021. posjetili su Vukovar. Izlet u Vukovar je terenska nastava iz Povijesti. Pratnja učenicima bile su učiteljica povijesti Mateja Brkić i učiteljica hrvatskoga jezika Evica Dernej.

Učenici su mogli usporediti Vukovar prije 30 godina i sada. Posjetili su Memorijalno groblje, gdje su sahranjeni junaci i žrtve Vukovara. Na istom mjestu nalazi se vječna vatra i 938 bijelih križeva. Izdvojena su dva križa u spomen najstarijoj (104 g.) i najmlađoj žrtvi (6 mj.).

Slikali su se na Trpinskoj cesti i posjetili „Spomen dom hrvatskih branitelja“ i tako obilježili svoj posjet. Vidjeli su kako danas izgleda Ovčara i Spomen dom Ovčara, gdje je ubijeno 200 nevinih ljudi. Upoznali su zanimljivosti i prošlost Vučedolaca posjetom Muzeja vučedolske kulture.

U dvorcu Eltz smješten je Gradski muzej Vukovar. Saznali su o povijesti dvorca i njegovim vlasnicima. Crkvu sv. Filipa i Jakova će pamtiti po njezinoj uređenosti. Vodič Oliver, rođeni Vukovarac, vodio ih je cijelim putem. Pričao im je o zanimljivostima grada i mjestima koje su posjetili. Nažalost, učenici su bili spriječeni posjetiti bolnicu zbog pandemije.

Nisu posjetili bolnicu, ali će pamtiti put u Vukovar jer je grad oživio; uređen je i lijep, a njegove uspomene čuvaju priče Siniše Glavaševića („Vukovarske ratne priče“). Više fotografija pogledajte OVDJE!

Teskt: Barbara Bušić, 8.a

Fotografije: Web novinari


Osnovna škola Drenje