2021-10-15 17:38:56

Dani Erasmusa u Osnovnoj školi Drenje

Obilježavanju ovogodišnjih Dana Erasmusa od 14. do 16. listopada prvi puta priključili su se učenici i djelatnici Osnovne škole Drenje.

Cilj ovih Dana jest približiti mogućnosti, primjere dobre prakse i uspješne priče najvećeg programa Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta.

Više saznajte pod opširnije.

Prošle su godine učenici napravili prve korake u eTwinningu i ostvarili uspješno suradničko učenje s vršnjacima iz Europe. Kako dosad nisu imali Erasmusova iskustva, probudila se znatiželja i motivirali  su svoje učitelje da zajedno istraže nepoznato.

Učenici su na satu Informatike istražili što je Erasmus+ i koje su njegove osobitosti. Saznali su da je riječ o različitim korisnim programima kroz koje mogu unaprijediti svoje jezične kompetencije, komunikacijske, prezentacijske i digitalne vještine i razvijati  suradnički rad s drugim sudionicima iz EU zemalja. Uza sve to, školski kurikulumi postaju bogatiji za europsku dimenzija obrazovanja.

Da ne bi sve ostalo na istraživačkom radu i teoriji, pronašli su sugovornike za video intervjue kojima su postavili nekoliko pitanja. Svima njima zajedničko je Erasmusovo iskustvo - za vrijeme osnovne škole, tijekom studiranja ili za vrijeme rada.

Na satu Hrvatskoga jezika osmaši su ponovili svoje znanje o pisanju intrvjua te osmislili zanimljiva pitanja za sugovornike. Učenici su sa zanimanjem i oduševljenjem poslušali iskustva svojih vršnjaka iz Popovca, kao i bivših učenika Osnovne škole Drenje Dunje Dernej i Andreja Labudića, čije intervjue možete pogledati u nastavku.

S obzirom na to da je učitelj informatike Goran Podunavac koordinator Erasmus+ projekata u Osnovnoj školi Popovac, iz prve su ruke saznali kako izgledaju mobilnosti, aktivnosti, kakve su reakcije učenika i kolega s kojima je sudjelovao u projektima Erasmusa.

“Učenje, suradnja, putovanja, upoznavanje novih ljudi, kultura; nalaženje svoga mjesta u globalnom svijetu; učenje o drugima, a na kraju, najvažnije - o sebi,” kaže učiteljica s dugogodišnjim iskustvom u Erasmusu Alenka Miljević.

Da bi i ostali, manje upućeni dobili sliku o Erasmusu, web novinari iz Drenja i Popovca izradili su Wakelet kolekciju “Erasmusova početnica” u kojoj su objedinili na jednom mjestu najvažnije informacije o Erasmusu uz primjere iz prakse. Početnicu možete pogledati OVDJE!

Na kraju trodnevne manifestacije većina učenika je rekla kako se nada da će uskoro postati dio Erasmus obitelji jer bi htjeli proširiti svoja znanja, steći novo iskustvo i upoznati prijatelje iz drugih europskih zemalja.


Osnovna škola Drenje