2021-09-29 13:58:00

Obilježili smo Europski dan jezika

„S jezicima ste bilo gdje kod kuće.“

(Edward De Waal)

Europski dan jezika obilježava se svake godine 26. 9. Europski dan jezika prvi put je predstavljen kao Europska godina jezika 2001. godine. Cilj toga dana je vrednovanje svih jezika i kultura; upoznavanje i učenje stranih jezika i prihvaćanje različitosti.

U našoj školi učenici 5.-8. razreda s učiteljicom Renatom Džaja  izradili su zastavice raznih država, s druge strane su pisali pozdrave na jezicima tih država.

Učenici 5. i 7. razreda s učiteljicom Mihaelom Topić  na zastavice su pisali regionalizme i crtali njihova značenja.

Razredna nastava s učiteljicom Ivanom Pušić je izradila mnoštvo putovnica te su krenuli u pustolovinu.

Obilježavanju ovoga dana priključila se i knjižničarka Tena Babić-Sesar te sa šestašima održala zanimljiv sat te su odgovorili na pitanja: koliko je jezika u Europi; koji su jezici slični, a koji različiti; koji europski jezik ima najviše izvornih govornika; zašto je važno upoznati europske jezike i je li doista riječ izvini tako teška za izgovoriti? Na kraju je ovoga sat svaki učenik pročitao jednu jezikolomku na hrvatskom jeziku.

Učenici su skeniranjem QR kodova, pogledali edukativne videe o različitosti jezika, te video koji su za učenike naše škole snimili studenti i magistri FFZG-a.

Aktivnostima uz ovaj dan obradovali su se svi učenici, a po hodnicima naše škole nastala je priča o Europi, jezicima i putovanjima.

Pogledajte galeriju i skenirajte kodove! Uživat ćete!

Lorena Dernaj, 8. b


Osnovna škola Drenje