2021-09-28 10:24:43

Crkveni god u Drenju

Svako se dijete u slavonskim selima veseli kirvaju. Dan je to kada nema nastave; trpeze su bogate slavonskim kolačima; u selu je ringišpi; pod šatrama se nađe za svakoga ponešto; u crkvi je sveta misa pa se za tu prigodu odijeva i svečanija odjeća; nekad smo imali seosku zabavu pa je veselje trajalo dugo u noć.

Zašto obilježavamo ovaj dan?

Mihael (Mihovil) arkanđeo slavi se 29. rujna s još dvama arkanđelima (Gabriel i Rafael).

Za župu Drenje, koja je osnovana još 1785. g., sv. Mihael je zaštitnik. Arkanđeo označava anđela višeg reda koji za Boga obnavlja posebne zadatke. Anđeli su duhovna bića i zato ne možemo opisivati njihov život kao što činimo sa životima svetaca. Na temelju Božje objave možemo o njima nešto reći.

Ime Mihael, u hebrejskom „Mi ka el“, što znači „Tko je kao Bog“ spominje se u Svetom pismu pet puta. Na mnogobrojnim umjetničkim djelima prikazuje se s mačem kako ubija zmaja. Na crtežima svetih knjiga iz 9. st. Mihael ruši otpalog vođu anđela Lucifera, izgoni Adama i Evu iz raja, spašava Abrahama da ne ubije Izaka, razdvaja Crveno more i vodi Izraelce u obećanu zemlju, ukazuje se mladićima u ognjenoj peći i na posljednjem sudu stoji s Bogom i sudi.

Zaštitnik je vojnika, policajaca, sudaca.

Crkva sv. Mihaela arkanđela štuje ga kao zaštitnika protiv sila zla. Poznat je zaziv sv. Mihaela arkanđela u borbi protiv zla pape Lava XIII.: „Sv. Mihaele arkanđele, brani nas u boju; protiv pakosti i zasjeda đavolskih budi nam zaklon. Neka mu zapovijedi Bog, ponizno molimo; Ti vojvodo vojske nebeske, Sotonu i druge duhove zlobne, koji svijetom obilaze na propast duša, božanskom krepošću i jakošću u pakao strovali. Amen.“

Na ulazu u našu crkvu možete vidjeti skulpturu  sv. Mihaela izrađenu od drveta. Skulpturu su izradili kipari Ivica Tolić i Mato Tijardović iz Ernestinova. Ovi su kipari potekli iz slavonskog mjesta poznatog po Kiparskoj koloniji.

Dragi učenici, uživajte u slobodnom vremenu i ovaj rujanski dan iskoristite u druženju s prijateljima i obitelji!

Lorena Dernaj, 8.b


Osnovna škola Drenje