2021-05-14 13:31:56

(Ne)vidljivo: Likovni radovi učenika PŠ Slatinik Drenjski

Ususret 61. Međunarodnom dječjem festivalu Šibenik – Hrvatska, najstarijoj multimedijalnoj kulturnoj manifestaciji takve vrste u svijetu, raspisan je likovni natječaj za učenike osnovnih škola na temu: (Ne)vidljivo.

Koncepcija i humanitarni ciljevi Festivala imaju punu podršku UNICEF-a i UNESCO-a te stalno pokroviteljstvo Predsjednika Republike Hrvatske. Posebna vrijednost Festivala njegov je likovni program, kako onaj nastao u dječjim radionicama u živopisnim prostorima srednjovjekovne gradske jezgre, tako i onaj što ga djeci daruju veliki hrvatski i svjetski umjetnici. Dječji likovni natječaji osobito su važan dio festivalskog programa.

Ovogodišnja tema natječaja za osnovne škole u Republici Hrvatskoj, (Ne)vidljivo, posvećena je tematici nevidljivih prijetnji (pandemija virusa COVID-19, potresi) koje su imale vrlo vidljive posljedice i koje su stubokom promijenile svakodnevicu građana Hrvatske (a kad je riječ o pandemiji koronavirusa i cijeloga svijeta) te su nedvojbeno duboko utjecale i na svakodnevni i na psihički i emotivni život djece, na njihovo fizičko i mentalno zdravlje i odnos prema drugim ljudima i svijetu, a time i na njihovo poimanje vlastitoga identiteta.

Vjerujući da likovno izražavanje pored estetskoga doživljaja može imati i nezanemariva terapijska svojstva, želja je i na ovaj način potaknuti djecu da sagledaju i prorade iskustvo protekle i ove godine i da likovnim sredstvima pokušaju izraziti osobni doživljaj neuobičajenoga i po mnogo čemu zahtjevnog razdoblja u vlastitom životu, kao i u životu svoje uže (obitelj) i šire okoline (prijatelji, razredna zajednica, škola, grad, država, svijet.

Ove godine na natječaju sudjeluju i učenici 1. i 2. PŠ Slatinik Drenjski pod mentorstvom učiteljice Željke Rossi. Ovom temom se učenici bave još od početka pandemije tako o virusu Covid-19 već puno znaju i puno su razgovarali o tome te su se likovno izražavali. Učenici su izrađivali radove raznim tehnikama. Zajedničkim odabirom i vrednovanjem odlučili koje će radove poslati na natječaj.

Kreativne radove učenika možete pogledati OVDJE!

Željka Rossi, učiteljica razredne nastave


Osnovna škola Drenje