2021-04-26 19:25:00

Obilježili smo Dan planeta Zemlje (22.4.)

Na satu Hrvatskoga jezika učenici petih razreda s učiteljicom Dernej obilježili su Dan planeta Zemlje.

Interpretirali su pjesmu Zvonimira Baloga „Ekolog“. Učenicima je pjesma bila posebno zanimljiva jer prepoznatljivi Balogov stil pisanja na duhovit način potiče učenike na razmišljanje: tko je ekolog s dugačkom metlom i krpom?

Izdvojili su osnovnu misao pjesme:

„A i ljudsku pamet trebat će tu i tamo

mokrom krpom prijeći

da bi se ptice mogle nesmetano leći,

da bi jezera mogla blistati

šume listati.“

U blok satu su pročitali i „Pismo indijanskog poglavice“. Pismo indijanskog poglavice Seattle-a iz 1854. godine, upućeno američkome predsjedniku u Washington kao odgovor na ponudu da bijelci kupe indijansku zemlju te izdvojili važne poruke kako bi sačuvali svoj planet:

Kako možete kupiti ili prodati nebo, toplinu zemlje? Ta ideja nam je strana. Ako mi ne posjedujemo svježinu zraka i bistrinu vode, kako vi to možete kupiti? Svaki dio te zemlje svet je za moj narod.

To mi znamo: zemlja ne pripada čovjeku; čovjek pripada zemlji. To mi znamo. Sve stvari povezane su kao krv koja ujedinjuje obitelj. Sve stvari su povezane.

Morate naučiti svoju djecu da je tlo pod njihovim stopama pepeo njihovih djedova. Tako da bi oni poštivali zemlju, recite vašoj djeci da je zemlja s nama u srodstvu. Učite vašu djecu kao što činimo mi s našom da je zemlja naša majka. Što god snađe nju snaći će i sinove zemlje. Ako čovjek pljuje na tlo pljuje na sebe samoga.

Zvučni zapis Ekolog poslušajte OVDJE, a više fotografija pogledajte u nastavku pod opširnije.

Web novinari


Osnovna škola Drenje