2021-04-23 19:00:01

Svijet vatrogasaca

Hrvatska vatrogasna zajednica raspisala je u školskoj godini 2020./2021. likovni, literarni i foto natječaj. Cilj natječaja je popularizacija vatrogastva među mladima te podizanja svijesti u zaštiti od požara, a tema je vatrogasna djelatnost te s njome povezana hrabrost i požrtvovnost vatrogasaca, mladi u vatrogastvu i podizanje svijesti zaštite od požara (vatrogasna vozila, vatrogasci gase požar kuće, požar šume, spašavanje ljudi i životinja, hrabrost vatrogasca, mladi vatrogasci, itd.).   

Učenici 1. i 2. razreda PŠ Slatinik Drenjski, pod vodstvom učiteljice Željke Rossi, sudjelovali su u kategoriji likovnih radova i u foto natječaju učenika osnovnih i srednjih škola.  

Posjetili su DVD Đakovo gdje ih je zapovjednik Ivan Klemen dočekao te im pokazao opremu i objasnio čemu što služi i što se događa nakon poziva na broj 193. Učenici su pripremili mnoga pitanja na koje im je zapovjednik odgovorio i sve objasnio. Kao zahvalu što čuvaju naše živote i našu imovinu, zapovjedniku su uručili sliku s vatrogascem koji gasi šumski požar koju su sami naslikali.

Više fotografija pogledajte OVDJE!

Na terenskoj nastavi su promatrali što se palilo u selu i u okolici sela te vatrogasna vozila. Fotografirali su zanimljive prizore koje su poslali na natječaj. U učionici su uvježbavali poziv vatrogascima u slučaju požara s posebnom naznakom što je jako bitno reći kada se nazove broj 193. Opisivali su uniformu i opremu vatrogasaca. Obradili su pjesmu Požari na moru Miroslava Slavka Mađera koja se nalazi u udžbeniku hrvatskog jezika Nina i Tino 2. Čitali su priču Slonica Nisita gasi požar autorice Maje Jerčić koju su pronašli u ljekarni. Povezali su priču o gašenju požara sa zdravljem. Smišljali su i zapisivali problemske matematičke zadatke s tematikom vatrogasaca, požara i ostalih poslova koje rade vatrogasci. Na satu engleskog jezika učili su riječi i pjesmicu o vatrogascima.

Slikali su dnevni i noćni prizor šumskog požara akrilnim bojama. Modelirali su vatrogasni kamion. Od gline su modelirali pločicu s brojem 193 kako bi ih uvijek podsjećala koji broj treba nazvati ako zatrebaju vatrogasce. Izradili su igru za gađanje loptice kroz vatru kako bi bolje naučili šmrkom ciljati, gađati i gasiti vatru. Izvodili su dramatizaciju požara na razrednoj kućici s lutkama, vatrogasnim kamionom i vatrogascima. Svi su puno naučili i jako se dobro zabavili. Odabrane radove poslali su na natječaj i nadaju se nekoj od nagrada. 

 Željka Rossi, učiteljica razredne nastave


Osnovna škola Drenje