2021-03-31 19:58:44

Pogled kroz objektiv

Naš učenik Josip Stević održao je predavanje o fotografiji "Pogled kroz objektiv".

Stević je medicinski tehničar s petnaestogodišnjim iskustvom rada u hitnoj medicini pa je uvodni dio predavanja bio motivacijski govor, koji je izazvao snažne emocije kod učenika osmih razreda, kojima je predavanje bilo namijenjeno.

Bivši učenik naše škole bio je odličan učenik, premda je naglasio da je neke predmete trebao ozbiljnije shvaćati. Tako je poručio učenicima da iskoriste priliku za učenjem jer će kasnije plaćati tečajeve. Nekoliko puta je ponovio: Nikada nemojte odustajati! Navodio je primjere iz svoga života, obrazovanja, rada na hitnoj i fotografske industrije. Posebno je istaknuo ljepotu i humanost zanimanja medicinska sestra i tehničar, te mogućnost zapošljavanja u Hrvatskoj.

Drugi dio Stevićeva predavanja bio je posvećen fotografiji. On je, kao i svi, počeo mobitelom. Kako je postalo jasno da ga fotografija privlači, priuštio si je bolji aparat. Učenicima je sve prezentirao: početak, kamera, fotkanje prijatelja, poziv na fotkanje svadbe, novi izazovi: tečaj kod Hojke (Fotosofia); potreba za usavršavnjem. Kako je fotografiranjem moguće zaraditi i pola plaće medicinskog tehničara, mogao je i putovati. Putovanja su dio njegove osobnosti. Tako je nastao Studio Stević - studio teksta i svijetla. Ondje naš gost piše putopise, objavljuje svoje fotografije i budućim putnicima savjetuje što posjetiti i kako uštedjeti na udaljenim putovanjima (SAD, Tajland, Amsterdam, Pariz...). Administrator je Facebook grupe Jezero Borovik. Fotografije Borovika idu uz rame onih s Beverly Hillsa.

Veliki je zagovornik pokretanja turizma u Općini Drenje, pa mu nije teško dnevno odgovoriti na dvadesetak pitanja putoholičara, koji bi rado došli vidjeti Borovik. Tako je u jednoj od svojih zadnjih objava na Facebooku stavio fotografiju neretvanske lađe, te želju da se maraton lađa ostvari na Boroviku. Na dan gostovanja u našoj školi san mu se i ostvario. Đakovački lađari iste su večeri zaveslali Borovikom. Pomalo proročki, istu je fotografiju poklonio svim učenicima i učiteljima.

Dio svojih fotografskih ostvarenja Stević je izložio u školi, pa su učenici i učitelji uživali u sat i pol druženja s rijetkim gostom u vremenu korone.

Dragi naš Josipe, hvala ti. Pratimo te i dalje!

Više fotografija pogledajte OVDJE!


Osnovna škola Drenje