2021-03-30 18:00:12

Projekt Uskrsni kruh

Učenici razredne nastave PŠ Slatinik Drenjski s učiteljicama Željanom Petrović i Željkom Rossi sudjelovali su u projektu Srednje strukovne škole Antuna Horvata "Izrada uskrsnog kruha na tradicijski i suvremen način".

Istraživali su tradicionalne recepte svojih baka. Baka Reza Matijaković zorno je prikazala tijek izrade uskrsnog kruha u krušnoj peći. 

O običajima od Uskrsnog četvrtka do Uskrsa ispričala nam je baka Marija Matković koju smo snimili i poslali video uradak.

Kako bismo upotpunili ugođaj Uskrsa, odradili smo radionicu bojanja jaja na tradicionalan način lukovinom i pčelinjim voskom. Šaranje pčelinjim voskom prezentirala je baka Mandica Blažević. Učenici su se okušali i u ovoj vještini.

Cilj cijelog projekta je održanje tradicije vezane uz blagdan Uskrs. Javno predstavljanje projekta održano je u Kući Reichsmann gdje je izložena i naša košara s kruhom, pisanicama, slaninom i kobasicom spremna za posvetu jela. Projektu su pristupila 22 sudionika osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske i inozemstva.

Više fotografija pogledajte OVDJE.


Osnovna škola Drenje