2013-02-13 16:13:00

Legenda o sv. Valentinu

Kada danas pomislite na Valentinovo, bilo da ga slavite ili ne, vjerujem da većina pomisli na poklone koje su dobili ili koje bi voljeli dobiti - bombonjeru, ruže, ukrasna srca... No, malo tko razmišlja da se i uz ovaj blagdan vežu mnogobrojne legende i upravo iz tog razloga mi vam donosimo najpoznatiju od njih koju možete pročitati pod opširnije.

Legenda o sv. Valentinu

    

         Potječe iz Umbrije, a bio je biskup u Terni. U progonu kršćana, za vladavine Klaudija Gotskog, Valentin završava u zatvoru u Rimu. Bio je prozvan pred cara, kojeg je očarao svojim uvjerljivim govorom o vjeri u Krista, kao jedinoj pravoj vjeri.
         Uplašivši se da će cara preobratiti na kršćanstvo, dvorjani cara podsjećaju na dužnost progona. Valentina su povjerili na čuvanje jednom rimskom plemiću, no ubrzo je obratio njega i njegovu obitelj. Zato je osuđen na smrt 270. g., no prije toga obraća na kršćanstvo jednog grubog zatvorskog čuvara i njegovu obitelj.
         Istoga dana Crkva slavi još jednog Valentina, koji je kao monah živio u osami i uzgajao cvijeće. To je cvijeće dijelio prolaznicima. Zato je na njegov spomendan nastao običaj darivanja cvijeća voljenim osobama.
         Tako je Valentin postao zaštitnik mladih i zaljubljenih, a narod Valentina časti kao zaštitnika od kuge, zaraznih bolesti i zagovornika za zdravlje domaćih životinja.


Osnovna škola Drenje