2017-07-07 20:59:45

Ekskurzija u Sv. Filip i Jakov

Krajem lipnja (22.06. – 26.06.2017.) učenici 7. i 8. razreda su se, u pratnji svojih razrednika, zaputili u Sv. Filip i Jakov na školsku ekskurziju, s namjerom da istraže čari Like i Dalmacije. Petodnevna ekskurzija bila je vrlo sadržajna.

Detaljnije pročitajte pod opširnije, a više fotografija pogledajte OVDJE.

Već na putu do Sv. Filipa i Jakova, gdje im je u hotelskom kompleksu Margarita Maris bio organiziran smještaj, učenici su posjetili Memorijalni centar i muzej Nikole Tesle u Smiljanu gdje su od kustosa muzeja, kao i iz kratkog dokumentarnog filma, saznali mnoge zanimljivosti iz života ovog, po nekima i najvećeg genija našeg planeta te se upoznali izbliza s radom nekih od njegovih najvažnijih izuma.

Osim Smiljana, u tih pet dana prošetali su i Nacionalnim parkom Krka, koji nosi ime po jednoj od naših najljepših krških rijeka.  U ovom zaštićenom području ona se preljeva preko sedam velikih sedrenih barijera u obliku slikovitih divljih slapova, među kojima je najveći Skradinski buk.

Posjetili su i Dioklecijanovu palaču u Splitu, gdje su se imali prilike kratko susresti i sa samim rimskim carem Dioklecijanom te živopisnu užu jezgru grada Šibenika, gdje su ih pak oduševili brojni ulični zabavljači. U ovo vrijeme se, naime, u Šibeniku održava poznati Međunarodni dječji festival. Posjetili su i antičku Salonu u Solinu, gdje im je vodička Danijela ispričala nekoliko pikanterija iz života starih Rimljana.

Vidjeli su i zadarski “najljepši zalazak Sunca na  svijetu” (kako bi to rekao poznati holivudski redatelj Alfred Hitchcock), svjetski poznatu turističku atrakciju morske orgulje i “Pozdrav suncu” te se  u večernjim satima prošetali Kalelargom – glavnom zadarskom ulicom. Predzadnji dan smo jutarnje sate proveli u Biogradu na Moru odakle su učenici imali prilike poslati i razglednice svojim najmilijima. Na povratku su još imali dovoljno energije da posjete i najveći slatkovodni akvarij u Hrvatskoj, nedavno otvorenu Aquaticu u Karlovcu, nakon koje su se počastili u McDonald’su.

Uz ovakav pregršt sadržaja ipak je bilo dovoljno vremena i za odmor, zabavu, kupanje i sunčanje te su se učenici, osim s glavama prepunih dojmova, s ekskurzije vratili i egzotično preplanule kože. Umorni, ali se ipak nadamo – zadovoljni! :)


Osnovna škola Drenje