2017-02-18 11:34:04

Priča iz Afrike u Drenju

Jučer je naša škola ugostila Kristinu Skender, mladu osječku volonterku koja aktivno sudjeluje u misijama međunarodne humanitarne organizacije Liječnici bez granica. To je organizacija koja pruža medicinsku pomoć žrtvama epidemija, ratova te prirodnih ili ljudski izazvanih katastrofa, osobito u gospodarski nerazvijenim i siromašnim zemljama, u izoliranim područjima čijem je stanovništvu zdravstvena skrb uskraćena ili nedostupna. Neki od njihovih osnovnih zadataka su cijepljenje stanovništva, osposobljavanje bolnica, osvještavanje i obučavanje stanovnika provođenjem brojnih prehrambenih i higijenskih projekata i slično. Liječnici bez granica danas djeluju na području 70-ak država.

Naša gošća se nedavno vratila iz jedne takve devetomjesečne misije u Demokratskoj Republici Kongo te nam je u svom kratkom predavanju, namijenjenom svim učenicima od 5. do 8. razreda, prepričala svoje dojmove. Upoznala nas je sa suvremenim problemima s kojima se svakodnevno susreće stanovništvo ekvatorijalne Afrike – poput ekstremnog siromaštva, gladi, brojnih bolesti (AIDS, malarija, bolest spavanja), nedostatka pitke vode i osnovnih higijenskih uvjeta koje danas smatramo potrebnim za kvalitetan i zdrav život čovjeka.

U predavanju su aktivno sudjelovali i učenici, postavljajući zanimljiva pitanja, na koja im je predavačica vrlo rado odgovarala.

Kristina se s Liječnicima bez granica uskoro vraća u Afriku, ovaj put u Srednjoafričku Republiku. Mi joj najiskrenije zahvaljujemo što se odazvala našem pozivu za gostovanje u našoj školi, želimo joj SRETAN PUT i još jednu uspješnu misiju! 


Osnovna škola Drenje