preskoči na sadržaj

Osnovna škola Drenje

Login

Popis udžbenika

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2010.

Ukupno: 395446
Danas: 22

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Blagdani bez petardi
Autor: Administrator , 11. 12. 2014.

Danas je u našoj školi policijski službenik PU osječko – baranjske održao učenicima predmetne nastave predavanje pod nazivom Blagdani bez petardi. Više o posljedicama korištenja pirotehničkih sredstava možete pročitati pod opširnije

Petarde i razna pirotehnička sredstva postala su, nažalost, sastavni dio blagdanskog veselja. Ozljede od petardi događaju se svakodnevno, a nekada su toliko teške da ugrožavaju i život. U našu matičnu školu kao i u svih sedam područnih škola strogo je zabranjeno unošenje petardi ne samo u školu, već i školsko dvorište u kojem se kreće i boravi veći broj djece što dodatno povećava rizik od ozljeđivanja.

Neka i u ovo predblagdansko vrijeme vlada ozračje mira, ljubavi i zajedništva.


Posljedice korištenja pirotehnike: 
Opekline - Neke kemikalije koje se nalaze u pirotehničkim sredstvima se ne mogu ugasiti bez vode. Ako petarda eksplodira u ruci, može doći do opeklina visokog stupnja. 

Gubitak sluha - Detonacijom petardi i sličnih pirotehničkih sredstava stvara se zvuk jačine do 120 decibela. Glasan zvuk petardi ne smeta samo ljudima, nego i životinjama – psima, mačkama i drugim kućnim ljubimcima. U slučaju da petarda eksplodira blizu uha ili u zatvorenom prostoru, može prouzrokovati čak oštećenje sluha, često i trajno. 

Sljepoća - Visoka temperatura, iskre i kemikalije koje nastaju uslijed sagorijevanja pirotehničkih sredstava mogu biti opasne. Ako petarda eksplodira blizu očiju, može dovesti do oštećenja oka, pa i sljepoće. 

Amputacije - Petarde su zapravo kao male bombe i mogu raznijeti prste ako se drže u trenutku eksplozije. 

Oštećenje imovine - Pirotehnička sredstva mogu uzrokovati požar ili slična oštećenja imovine.Izvor: http://www.tportal.hr/portalplus/teen/2049/Oprezc-petarde-nisu-igracka.html


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju