preskoči na sadržaj

Osnovna škola Drenje

Login

Popis udžbenika

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2010.

Ukupno: 395361
Danas: 12

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Međunarodni dan osoba s invaliditetom
Autor: Marina Mijatović, Lucija Kočiš, 3. 12. 2014.

Međunarodni je dan osoba s invaliditetom. Obilježava se svake godine 3. prosinca; potaknuli su to Ujedinjeni narodi 1992. godine, a povijest ovog Međunarodnog dana seže još u 1956. godinu kada se u Belgiji dogodila rudarska nesreća koja je ostala zapamćena kao nesreća s najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena.
Uklanjanje svih vrsta prepreka, i fizičkih i mentalnih, kako bi osobe s invaliditetom u cijelosti bile integrirane u društvo, poruka je s obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom na kojemu su istaknute procjene o čak milijardu osoba s invaliditetom u svijetu, od čega ih je više od pola milijuna u Hrvatskoj.
S otvorenjem nove škole u Drenju, dobili smo prostor u kojem se bez prepreka mogu kretati osobe s invaliditetom, a ugrađeno je i dizalo za odlazak na gornji kat. Ove školske godine nastavu ne pohađa niti jedan učenik s tjelesnim oštećenjem. Kroz našu školu prošli su Marijana, Dejan, Ana, Ivan i Sabina. Oni su danas obrazovni ekonomisti, pravnici, maturanti grafičke škole te imaju život nimalo različit od naših.

Znatiželja bi u nama trebala rasti svaki dan! Kada vidite mladića u invalidskim kolicima, čovjeka sa štapom, djevojku koja se kreće uz pomoć psa vodiča, NE BJEŽITE, NE OKREĆITE GLAVU! 
Bijeg zamijenite znatiželjom:
Što on može? 
Kako to čini? 
Kako ona prelazi cestu? 
Kako provodi dan? 
Što je razlog njegovog osmijeha na licu?
Dužnost je svih nas da radimo na uključivanju osoba s invaliditetom, na njihovoj društvenoj vidljivosti te time damo doprinos u rušenju predrasuda i, polazeći od njihovih sposobnosti, osnažimo njihove kapacitete! 
 

Izvori: HRT, Večernji list

Fotografije: zagrebonline.com, tportal.hr





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju