preskoči na sadržaj

Osnovna škola Drenje

Login

Popis udžbenika

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2010.

Ukupno: 395386
Danas: 4

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Mali jezični savjet - bor, jelka ili drvce?
Autor: Administrator , 18. 12. 2012.

Skupina jezikoslovaca nas redovito na Facebook profilu časopisa Jezik informira o malim jezičnim savjetima, što su nam priredili u ovo božično vrijeme pogledajte na njihovome profilu, a ovdje pročitajte savjet Sande Ham: Što smo za Badnjak okitili - bor, jelku ili drvce? Sve tri riječi označuju isto - vazdazeleno drvo - drvce, četinjaču koju o Božiću kitimo u svojim domovina ili gdje na otvorenom prostoru. U svakom slučaju ne označuju vrstu vazdazelenoga drveta - češće ni ne znamo jesmo li okitili jelku, bor ili smreku - nije ni važno, jer nam za kićenja našegabora, naše jelke ili drvca ne treba znanje iz botanike, nego samo dobre božićne volje. Sve su tri riječi uz Božić naziv za isto - običaj, a ne biljnu vrstu.


Ipak, ima nas koji razlikujemo bor od jelke i koji svoje božićno drvce razvrstavamo i prema vrsti i vodimo računa o tom hoćemo li za Božić bor ili jelku. Evo što nam o tom kaže naš književnik, Matko Marušić u svoj knjizi Medicina iznutra:"Jer u stara su se vremena uvijek kitili borovi, a ne jelke... A moj brat i ja, jako podržani mamom, uvijek smo prigovarali ocu što za Božić kupuje bor a ne jelku, jer nama se jelka činila mnogo ljepšom, pravilnijom i zelenijom i jačih grana koje je lakše okititi. A tata nije mario za naše želje, nego je uvijek donosio bor, a mi smo mislili da je to zato što su borovi jeftiniji, jer njih je malo tko više kupovao, ljudi su kitili jelke, jer jelke... a bor je donosio ne zato što je jeftin, nego zato jer je bor."

Možemo domišljati što je starije i bolje bor ili jelka, i dok mi tako domišljamo, stiže nam američko christmas tree skupa s djedicom u crvenom haljetku i zauzme položaj rodnoga naziva za naš božićni bor i našu božićnu jelku.

Borovi jelke odjednom se stali nazivati božićnim drvcem, sve češće, a Hollywoodski sladunjavi christmas filmovi drže nas uz TV, prepuni kadrova blještavih i ogromnih i prekićenih christmas tree, pa odmah i mi imamobožićna drvca.

A naši borovi jelke? 

Savjet napisala: Sanda Ham

 

 

Izvor: http://www.facebook.com/home.php?ref=logo#!/notes/casopis-jezik/mali-jezicni-savjet-bor-jelka-ili-drvce/189147724434160

 

 

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju