preskoči na sadržaj

Osnovna škola Drenje

Login

Popis udžbenika

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2010.

Ukupno: 395386
Danas: 4

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Međunarodni dan mira
Autor: Administrator , 21. 9. 2010.

 U svijetu se obilježava Međunarodni dan mira, koji će ove godine biti posvećen inicijativi za nuklearno razoružanje. I dok je taj interes svjetskih sila u fokusu ovog međunarodnog dana, mir je tek daleki san za mnoge zemlje u svijetu gdje u ovom trenutku bijesne ratovi ili su okupirane. Više pod opširnije!


"Iskoristit ću ovaj dan da zatražim od vlada i građana svijeta da se usredotoče na važna pitanja nuklearnog razoružanja i neširenja tog oružja", rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon. Glavni tajnik istaknuo je da su događaji posljednjih godina potvrdili da i dalje postoji prijetnja nuklearne katastrofe i da će ona prijetiti svijetu sve dok postoji rizik da neke zemlje i teroristi mogu imati ili razvijati nuklearno naoružanje.To je ujedno i stav najmoćnijih sila svijeta, koje zapravo ne govore o uništenju svog nuklearnog naoružanja, već o kontroli njegovog širenja po svijetu.
 

Istovremeno, ratovi i okupacije su svakodnevna pojava od Afganistana, gdje i HV sudjeluje u okupaciji, do Iraka u kojem rat već šest godina ne prestaje te Konga u kojem je broj žrtava sukoba nepoznat. Mir je tek fraza za svjetske sile, a interesi poput strateškog položaja (Afganistan), nafte (Irak) ili dijamanata (Kongo) su jedina motivacija za djelovanje, što je, nažalost, dokle god se sustav iz temelja ne promjeni, garancija trajnog stanja rata za ta područja.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju