preskoči na sadržaj

Osnovna škola Drenje

Login

Popis udžbenika

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2010.

Ukupno: 395363
Danas: 14

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Obilježili smo Dane hrvatskog jezika
Autor: Administrator , 23. 3. 2021.

Hrvatski se voli znanjem!

Obilježavajući Dane hrvatskog jezika, učenici petih razreda interpretirali su pjesmu Paje Kanižaja „Moj hrvatski“. Po uzoru na omiljenu pjesmu, nastale su lirske pjesme koje su učenici sačuvali u zvučnom zapisu. Poslušajte u nastavku.

Šestaši i osmaši su s učiteljicom Mihaelom Topić igrali digitalne igre te se prisjetili početaka hrvatske pismenosti i ponovili pravopisna pravila. Dijalektnu poeziju čitali su osmaši i razgovarali o važnosti materinskog jezika te nakon toga pripremili svoja izlaganja o svojim selima.

Sedmaši su radili povijest hrvatskog jezika, počevši od Baščanske ploče, slijedeći 15., 16. stoljeće i završivši s „londoncem“. Istaknuli su važnost Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga jezika (1967.) te upozorili na štetnost Novosadskog dogovora (1954.).

Učiteljica Evica Dernej sedmašima je pokazala svoju gramatiku iz koje je učila u našoj dobi, a zove se: Težak – Babić: Gramatika hrvatskosrpskog jezika (1971.).

Više fotografija pogledajte OVDJE!

Sedmašima je bilo zanimljivo slušati o razvoju jezikoslovnih priručnika te doznati kako se jezik hrvatski stvarao, mijenjao svoje nazivlje i kako smo danas sretnici jer imamo tri jezikoslovna priručnika (rječnik, gramatiku i pravopis), a možemo se poslužiti i stranicama na internetu: hjp.znanje.hr i pravopis.hr

Hrvatski se voli znanjem!

Web novinari


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju