preskoči na sadržaj

Osnovna škola Drenje

Login

Popis udžbenika

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2010.

Ukupno: 395349

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet krapinskom muzeju
Autor: Aneta OREŠKOVIĆ BULJAN, 24. 3. 2011.

Učenici naše škole od 5. do 8. razreda, zajedno sa svojim razrednicima i nastavnicima posjetili su novouređeni Muzej krapinskih neandertalaca. Nakon kupanja na bazenima, uslijedio je sretan povratak kući. Dan je bio ispunjen brojnim aktivnostima koji ćemo svakako još dugo pamtiti. Više o muzeju saznajte pod opširnije!


Prije početka razgledavanja, na velikom projekcijskom platnu,  prikazan je kratki film o neandertalcima koji nas je uveo u ono što tek slijedi. Nakratko izlazimo iz sadašnjice i prepuštamo se stručnom vodstvu Muzeja da nas što iscrpnije provede kroz život naših predaka. Uživali smo u razgledavanju svih postavljenih eksponata (kosti, oruđe, oružje...), te mogli i sami aktivno sudjelovati u pojedinim segmentima Muzeja (prijelaz preko leda) i na taj način, bar na kratko biti svjedoci jednog davno minulog vremena. Bilo je tu još mnogo zanimljivih detalja i mogućnosti za „istraživanje“ (informacije o ozljedama tijela neandertalca) i sudjelovanje (fotografija s neandertalcima) u načinu života naših predaka.

 

Lokalitet Hušnjakovo u Krapini najpoznatije je svjetsko nalazište neandertalskog čovjeka s najbogatijom i najraznolikijom fosilnom zbirkom. Zaštićeno je kao prvi paleontološki spomenik prirode u Hrvatskoj. Geološka i paleontološka istraživanja trajala su od 1899. do 1905. godine pod nadzorom poznatog znanstvenika Dragutina Gorjanovića Krambergera. U naslagama špilje nađeno je oko devet stotina ljudskih fosilnih kostiju, brojna kamena oruđa iz razdoblja paleolitika, te fosilni ostaci špiljskog medvjeda, vuka, losa, golemog jelena, toplodobnog nosoroga, divljeg goveda i drugih životinja. Starost ovog bogatog nalazišta odgovara vremenu od prije 130 000 godina.Izvor: http://www.mhz.hr/krapina.html


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju