preskoči na sadržaj

Osnovna škola Drenje

Login

Popis udžbenika

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2010.

Ukupno: 395386
Danas: 4

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja u OŠ Drenje
Autor: Administrator , 10. 10. 2020.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada, a ove godine se odvija pod motom »Mentalno zdravlje za sve: veće ulaganje – veća dostupnost«. Osim podizanja svijesti o mentalnom zdravlju, cilj mu je potaknuti ulaganje u mentalno zdravlje, a time i dostupnost usluga namijenjenih mentalnom zdravlju što većem broju ljudi. 

Brojne aktivnosti u Osnovnoj školi Drenje tijekom ovog tjedna imale su za cilj razvijati samopouzdanje učenika kroz međusobnu suradnju, prepoznavanje vlastitih i tuđih osjećaja, njihovo razlikovanje i reguliranje na primjeren način – kroz igru, razgovore, rasprave… Više saznajte pod opširnije.


Nakon što su na satu Informatike učenici predmetne nastave istražili pojam mentalnog zdravlja na internetu, ispunili su online upitnik o svojim osjećajima. Povratak u školu, nakon nekoliko mjeseci nastave na daljinu, kod velike većine učenika izaziva osjećaj sreće i zadovoljstva jer napokon mogu biti jedni s drugima u školi - bez obzira na novo normalno i brojne epidemiološke mjere. Naučeno gradivo tijekom istraživačkog učenja - istine i zablude o mentalnom zdravlju – provjereno je putem kviza koji je pripremio učitelj Goran Podunavac.

Učenici 7. razreda na satu Hrvatskog jezika obradili su slam-pjesmuPo uzoru poznatih slammera, sedmaši su kreirali svoje slam-pjesme. Naučili su da je to poezija sa stavom. Učiteljica Evica Dernej naglasila im je kako je važno uvjeriti slušatelje u ono o čemu govorimo, pa su svoje javne nastupe snimili (pogledajte ovdje). Tako su shvatili da je ovo dobar način opuštanja: stvarajući, pišući, i raspravljajući o bilo kojoj temi (sendvič, različitosti, dijabetes…). Istovremeno su jačali samopouzdanje i javni govor, a to je tinejdžerima jedan važan korak u odrastanju.

Školska psihologinja Marija Jurić održala je radionicu s učenicima 2. i 3. razreda o mentalnom zdravlju te su učenici uz oluju ideja dobili širu sliku što je mentalno zdravlje.

Na panou u holu škole istaknute su motivacijske poruke koje su pripremile knjižničarka Tihana Perić, psihologinja Marija Jurić i pedagoginja Aneta Orešković Buljan. Kreiran je i edukativno-informativni pano o mentalnom zdravlju na kojemu se nalaze poruke ohrabrenja koje učenicima šalju poruku da su prihvaćeni i važni te na taj način pridonose jačanju njihove autonomije i pozitivne slike o sebi. Također, u školskoj je zbornici pripremljen pano i staklenka s motivacijskim porukama za sve djelatnike škole. Na taj smo način pokušali prostor učiniti ugodnijim, a dokazano je i da motivacijske poruke i natpisi djeluju pozitivno na moral svih prisutnih.

Psihologinja je za učitelje pripremila zelene vrpce, koje su službeni simbol svijesti o mentalnom zdravlju. Djelatnici Škole nosit će ih taj dan s ciljem promicanja svjesnosti o važnosti dobrog mentalnog zdravlja te kao poruku kako suočavanje s problemima mentalnoga zdravlja, kao i mentalnim bolestima/poremećajima, nije izbor osobe te mi svojim ponašanjem, stavovima i govorom možemo pružiti podršku i pomoći toj osobi, a ne ju stigmatizirati.

Zahvaljujući eTwinning projektu „Me, Myself & I“ („Ja i sva moja lica“), sljedećih mjeseci učenici će nastaviti surađivati s vršnjacima iz drugih škola i zemalja, pokazati jedni drugima kako brinu o sebi, što rade u slobodno vrijeme, kako se opuštaju, pokazati kako i s kime razgovaraju o osjećajima i problemima… Planirane aktivnosti će mnogima dobro doći, ne samo djeci, nego i odraslima.

Po školi su postavljeni plakati s ciljem promoviranja važnosti mentalnog zdravlja i dostupnosti podrške u školi. Plakat na ulazu u školu svojom porukom „Kako si danas? Teški dani će proći, razgovaraj o tome.“ poručuje da je podrška dostupna te da svatko od nas može i treba biti podrška. 

Više fotografija pogledajte OVDJE.

Web novinari

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju