preskoči na sadržaj

Osnovna škola Drenje

Login

Popis udžbenika

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2010.

Ukupno: 395349

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dani hrvatskoga jezika
Autor: Evica Dernej, 16. 3. 2011.

Svake godine od 11. do 17. ožujka  obilježavamo Dane hrvatskoga jezika. Manifestacija je utemeljena u spomen na Dekleraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnoga jezika.

U Osnovnoj školi Drenje Dane hrvatskoga jezika obilježavamo na nastavi hrvatskoga jezika učeći i raspravljajući o položaju hrvatskoga jezika kroz povijest te čitajući i analizirajući pjesme posvećene hrvatskome jeziku. Više pod opširnije!


Prošlih ste godina mogli sudjelovati u „Tražilici“. Tih smo dana istraživali po našim selima, zapisivali lokalizme, pričali s bakama i didacima, čudili se koliko je arhaizama sačuvano u usmenoj predaji!

            Mnogi su tek nedavno shvatili da je pisanje velikog početnog slova pravi izazov jer smo za Dane hrvatskog jezika pisali na svim panoima o najčešćim pogrješkama u pisanju. Tada smo pomogli mnogima, a to nam je i bio cilj!

            Projekt „Ispeci pa reci“ upozorio je učenike da su vulgarizmi povezani s nedostatkom riječi i siromaštvom rječnika jer učenici ne vole čitati. Čitanjem obogaćujemo svoj rječnik!

            Ove smo godine shvatili da naši učenici zaboravljaju rečenično ustrojstvo (pišu nižući bez smisla). Nerijetko je to rečenica ravna stranici bilježnice! Takve smo rečenice nazvali „trakavicama“. Rukopisi postaju švrakopisi! Savjeti su tu! Pohvale onima koji prepoznaju svoje lijepe rukopise i rečenice! Nadamo se da i ovi Dani hrvatskog jezika postižu svoj cilj!

            Učite svoj jezik, njegujte ga i pazite na njega!

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju