preskoči na sadržaj

Osnovna škola Drenje

Login

Popis udžbenika

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2010.

Ukupno: 395716
Danas: 27

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Prikaz kazališne predstave
Autor: Petra Grgović, Lana Matković, 9. 12. 2019.

Na satu Hrvatskog jezika učenici 8. razreda naučili su pisati osvrt (obavijesni i kritički) te su kazališnu predstavu "Generacija" predstavili i ocijenili. Više pročitajte pod opširnije.


Konfeti, konfeti, konfeti!

Gledali smo predstavu Teatra Tirene „Generacija“ koja se bavi utjecajem tehnologije na odrastanje i način života. Redateljica predstave je Nina Horvat. Cijelu predstavu odglumila su dva lika. Nikolina Ljuboja utjelovila je glavni lik, djevojku Iskru, a Ivan Bošnjak utjelovljavao je više likova kao što su: Iskrini roditelji, prijatelji, pas, avatar u računalnoj igri, poznanici, njen operacijski sustav…

Kroz priču pratimo djevojku Iskru koja se seli u novi kvart i udaljava od prijatelja, što jako teško podnosi. Ne izlazi iz kuće, već je stalno online. Igra igrice, dopisuje se s prijateljima, a još si je uz to instalirala aplikaciju na kojoj ima svog vlastitog psa o kojem se brine. Polako pada u depresiju, osjeća se usamljeno jer su joj prijatelji daleko i jedino što ima je njen operacijski sustav Božo i samo s njim razgovara. Uza sve to, još mora odlučiti o daljnjem školovanju, a to joj donosi velike brige. Nakon nekoliko tjedana Iskru su došli posjetiti stari prijatelji zbog čega se ona odlogirala: napokon izašla van. Scenografija je jako domišljata. Iskra se nalazi u pravokutniku iz kojega ne može izaći dok se ne odlogira, a Ivan Bošnjak glumi ostale likove izvan. Cijela predstava temelji se na pantomimi, mimici i gesti. Važnu ulogu ima glazba koja nam radnju još bolje dočarava. Puno se koriste izrazi i skraćenice današnjih generacija.

Predstava nam se svidjela. Imala je razrađenu fabulu. Prikazano je sve na smiješan način, ali tema je zapravo jako ozbiljna. Internet i tehnologija vladaju današnjim generacijama. Predstava nam donosi jako važnu poruku. Trebamo se ostaviti tehnologije i početi živjeti u stvarnome svijetu.

Život nije računalana igrica!

Petra Grgović, 8.a


Učenici Osnovne škole Drenje 29.11.2019. posjetili su Centar za kulturu Đakovo. Išli su gledati predstavu "Generacija" koju je izveo Teatar Tirena. Glumci su Nikolina Ljuboja (Iskra) i Ivan Bošnjak (utjelovio je ulogu procesora, Hrvoja, Maše, Hrvoja i psa). Redateljica predstave je Nina Horvat.

Predstava "Generacija"  bila je duhovita i poučna. Tema predstave je utjecaj moderne tehnologije na mladež. Prikazala je kako većina mladih danas živi. Problemi, koji su u svijetu sve češći: manjak komunikacije, zapostavljanje obitelji i radnih navika... Glumci su svojim gestama i mimikama cijelu predstavu učinili zabavnu, ali i ozbiljnu.

"Generacija" mi se svidjela jer nas je naučila da u životu ima puno važnijih stvari od mobitela, računala, Snapchata, Instagrama... Predstava me naučila da se ne smijem zatvarati u kuću i prestati komunicirati s prijateljima, obitelji!

Lana Matković, 8.b


#samokažem

Gledali smo predstavu Teatra Tirene „Generacija“. U predstavi saznajemo koliko su mladi ovisni o tehnologiji. Redateljica je Nina Horvat. Na sceni glume samo dva lika: Nikolina Ljuboja kao glavni lik glumila je Iskru, djevoku koja je ovisna o tehnologiji i računalnim igricama. Ivan Bošnjak nije glumio samo jednu osobu, već je glumio: prijatelje, psa, avatara u računalnoj igrici i Iskrin operacijski sustav Božo.

U predstavi se Iskra seli u novi kvart, što joj jako teško pada. Danima ne izlazi iz kuće, ništa ne radi i uvijek je online. Po cijele dane igra igrice i dopisuje se s prijateljima. Osjeća se usamljeno jer je daleko od svojih prijatelja i nedostaju joj. Jedino s kim razgovara je Božo. Iskri su u posjet došli stari prijatelji zbog kojih je ona ostavila mobitel i odlogirala se sa svih mreža. Cijela predstava i scenografija je jako smiješna i zanimljiva, ali također je i ozbiljna. Predstava se temelji na pantomimi i mimici.

Predstava nam se svima svidjela jer je sve prikazano na šaljiv način, ali tema je jasna i poučna. Internet je zavladao svijetom, djeca ne znaju više ni pričati.

Martina Pataki, 8.a


Generacija

U petak 29. studenog učenici od petog do osmog razreda pogledali su kazališnu predstavu Generacija. Predstava je održana u Đakovu, u izvedbi Teatra Tirena. Redateljica predstave je Nina Horvat. Predstava traje 55 minuta.

Nisam očekivao da će se pojaviti samo dva glumca.Ta dva glumca bili su Iskra i Božo. Iskra je bila tinejdžerica koja je previše vremena provodila za računalom. A Božo je bio to računalo na kojem je Iskra provodila cijelo vrijeme. Božo je Iskru obavještavao o svemu: koliko dana nije bila vani, koliko je spavala, kada je dobila poruku... Iskra je imala dvoje prijatelja s kojima se malo posvađala. S njima se bila pomirila na kraju predstave kada je rekla Boži da se isključi i otišla van družiti se s njima.

Predstava je bila vrlo razumljiva. Mislim da u predstavi nisu pretjerali kada su rekli da Iskra nije bila vani više od dva tjedna, da je samo bila za računalom.To se događa i u pravom svijetu jer svi postaju sve ovisniji o mobitelima i računalima.

Jakov Djurinski, 8.b

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju