preskoči na sadržaj

Osnovna škola Drenje

Login

Popis udžbenika

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2010.

Ukupno: 395476
Danas: 52

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Bili smo u HNK-u Osijek
Autor: Petra Grgović, 31. 3. 2019.

Učenici od 5. do 8. razreda 25. ožujka 2019. u Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek gledali su predstavu "Vitez slavonske ravni".

Ova pustolovna komedija nastala je prema romanu Marije Jurić Zagorke (1873.-1957.), a u režiji Dražena Ferenčine.

Kako su naši učenici doživjeli ovu napetu i duhovitu priču? Pročitajte njihove komentare i osvrte pod opširnije!


I ove školske godine učenici Osnovne škole Drenje posjetili su Hrvatske narodno kazalište u Osijeku. Kako im se svidjela predstava mogao nam je pokazati njihov osmijeh na licima nakon završetka.

Gledali su pustolovnu komediju „Vitez slavonske ravni“ redatelja Dražena Ferenčina. Radnja se zbivala u vrijeme Marije Terezije, sredinom 18. stoljeća u Osijeku. Cijela okolica Osijeka bila je u opasnosti od razbojnika, a najviše Stojana Varnice. U to vrijeme kći grofa Pejačevića trebala se udati za mladoga grofa Ervina kojega je oteo Stojan Varnica. Ervina i Webera spasio je vitez pod maskom pod maskom za kojega se mislilo da je neka nadprirodna pojava. Na kraju se sve dobro završilo; Varnica i njegova banda su ubijeni, a vjenčanja nije bilo jer se grofica i Ervin nisu niti voljeli.

Predstava je bila jako zanimljiva i humoristična, što se učenicima svidjelo i kažu da bi svima preporučili da je idu pogledati. Što čekate? Idite brzo nabaviti karte i malo se nasmijati!

Petra Grgović, 7.a

Prvi put sam bila u HNK-u u Osijeku. Kazalište je jako veliko i lijepo uređeno. Gledala sam predstavu „Vitez slavonske ravni“. Predstava je bila jako, jako dobra. Na početku predstave bilo je malo dosadno, no vidjelo se da vodi nečemu zabavnom. Najbolji glumci bili su mi: Ficulin, grofica, carica Marija Terezija, Varnica i vitez. Omiljeni lik bio mi je vojnik Ficulin, koji se stalno opijao i brzo pričao. Najbolji dio u predstavi bio je kada se grofica derala na sluge jer ne odrađuju dobro posao za zaruke mladog grofa. Na kraju predstave Ficulin, Krasanka i Dragomir dobili su nagrade jer su se hrabro borili. Dragomiru je vraćena imovina njegove obitelji koja mu je nepravedno oduzeta. Ficulin je za nagradu  bio sto dukata, ali on je rekao da to želi vratiti da se poprave rupe i sve ostale zgode u Carstvu.

Lorena Dernaj, 5.b

Jučer smo išli u HNK u Osijeku i gledali smo predstavu „Vitez slavonske ravni“. Ušao sam prvi put u HNK i sve je bilo prekrasno. Našao sam si mjesto i nedugo nakon toga predstava je počela. Bio sam zadivljen kostimima. U cijeloj predstavi mi je najbolji bio početak. Govorili su glasno, a i ja sam se našao u jednoj ulozi Gabriele jer se stalno sekirala, a i ja se isto stalno sekiram. Cijela predstava je bila smiješna, no bilo je i strašnih dijelova kada su pucali iz pištolja. Najsmješniji glumci su mi bili Ficulin i mladi grof. Dosadan dio mi je bio kad su Krasanka i Dragomir pričali kod kuće. Tad sam skoro zaspao. Inače, prvi čin mi je bio bolji od drugog čina, ali mi je svejedno bilo odlično. Mislim, prvi put sam ušao u HNK i to je zapravo veliko iskustvo, a i predstava je bila fascinantna. Trajalo je dugo ali se isplatilo.

Alen Matanovac, 5.b 

Voljeli bih ste ići u kazalište, a ne znate koju predstavu gledati? Pitajte učenike Osnovne škole Drenje, i odgovor će biti jasan.

„Vitez slavonske ravne“ ime je predstave koju su učenici ove škole gledali. Malo bi bilo reći da se učenicima  predstava svidjela. Kažu da im je ovo bila najbolja predstava koju su gledali. Što se tiče najboljih uloga i glumaca, ima svakakvih odgovora no daleko nadglasani su Vjekoslav Janković u ulazi mladog grofa Ervina i Aleksandar Bogdanović u ulozi razbojnika Stojana Varnice. Učenicima se također svidio i vitez koji je vješto izvodio akrobacije po pozornici.

Vjerujem da bi učenici, ali i učitelji voljeli gledati ovu predstavu ponovno.

Marina Petanjak

Koreografija je bila odlična. Glumci dovoljno glasni da bi se čuli! Likovi u predstavi bili su odlični, a najbolji lik za mene je bio mladi grof Ervin. Bio je toliko smiješan da su mu se svi u kazalištu smijali. Kostimograf se stvarno potrudio. Kostimi su izgledali kao da su iz vremena kada se ta odjeća nosila. Glumci su se uvježbali toliko da je to izgledalo kao da se to događa pred nama, kao da smo mi bili ondje u to vrijeme. Redatelj je napravio savršenu priču koja se svima svidjela. Predstava je trajala tri sata. Dovoljno da ispričaju tu sjajnu priču!    

Marino Živković, 5.a

To je kazališna predstava nastala prema knjizi Marije Jurić Zagorke. Predstava je trajala tri sata i imala je dva čina. Prvi čin mi je bio malo dosadan, ali mi je zato drugi čin bio jako smiješan i zanimljiv. Ova predstava mi je puno bolja od predstave „Moje pjesme, moji snovi“ jer  je smješnija. Svi su glumci bili sjajni, ali mislim da su se posebno istaknuli razbojnik Stojan Varnica i grof. Smatram da su se svi glumci uživjeli u svoju ulogu. I baš zato je predstava bila još zabavnija.

Lorena Grgušić

Predstava mi se jako svidjela. Prvi dio mi je bio malo dosadan, ali dobar. Poslije pauze se počelo događati puno toga, bilo je jako zanimljivo. Od glumaca mi je bio najsmješniji mladi grof. Svidjelo mi se što je predstava bila uzbudljiva do posljednjeg trenutka. U ulogu su se totalno uživi Stojan Varnica kao bandit i dečko koji je glumio viteza. U predstavi je bilo dijelova koji su me stvarno šokirali, npr. kada je Varnica ubio svoju majku Stanu. Iako je predstava trajala oko tri sata vrijeme je brzo prošlo. Ova predstava mi se više svidjela od one prošlogodišnje.

Dora Pataki

Gledali smo predstavu „Vitez slavonske ravni“. Najviše mi se svidjela Gabrijela. Predstava je bila jako zanimljiva. Imala je napetost i pustolovine. Prvi čin je bio zanimljiviji od drugog. U prvom činu je bilo više pustolovina. Najzanimljiviji dio je napad razbojnika. Predstava je bila jako dobra i sa sretnim krajem. Svi glumci su mi dobri, ali Gabrijela je najbolja.

Lucija Dragičević, 5.b

Fotografije preuzete s mrežne stranice www.hnk-osijek.h​

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju