preskoči na sadržaj

Osnovna škola Drenje

Login

Popis udžbenika

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2010.

Ukupno: 395481
Danas: 57

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Fantastičan Tjedan svemira u Slatiniku Drenjskom
Autor: Željka Rossi, 14. 10. 2018.

Povodom Svjetskog tjedna svemira, koji se održavao od 4. do 10. listopada 2018. godine, u PO Slatinik Drenjski bavili smo se mnogobrojnim aktivnostima.

Više pročitajte pod opširnije, a sve fotografije pogledajte OVDJE.


Motivirani Sunčevim sustavom, o kojemu smo učili još prošle školske godine, ove smo nadogradili svoje znanje. Pogledali smo filmove Armageddon i Gravity. Gledali smo videozapise o životu u orbiti u svemirskim postajama kako astronauti peru zube, kosu, jedu, vježbaju i ostale dnevne aktivnosti. Upoznali smo se i s pojmom gravitacije i radili eksperimente koji će predmeti prije pasti na zemlju. Napravili smo zbirku svemirskih matematičkih zadataka. Učili smo svemirske imenice i glagole. Izrađivali smo zajedničke slike o svemiru. Pisali smo pjesme o svemiru i svemirski rep. Izrađivali smo društvene igre sa svemirskim zadacima. Učili smo o planetama Sunčevog sustava. U aplikaciji Solar walk smo promatrali planete, komete, asteroide, satelite, izmjenama dana i noći, kruženju Zemlje oko Sunca, uspoređivali njihovu veličinu, promatrali zvijezde, promatrali Zemlju iz svemira te koji je dio osvijetljen, a gdje je mrak.

Bili smo na predavanju "Život u orbiti" koje je održao gospodin Goran Nikolašević u Gradskoj knjižnici Đakovo 9. listopada. Goran Nikolašević po struci je zrakoplovno-tehnički specijalist, uz dodatnu edukaciju i radno iskustvo u svemirskoj branši. Bio je, između ostaloga, izvršni direktor World Space Week Asocijacije, najveće svjetske obrazovne organizacije povezane sa svemirom koja trenutno okuplja 102 države, delegat u UN komitetu za miroljubivo korištenje svemira (UN COPUOS) u Beču i aktivni član Međunarodne astronautičke federacije (IAF) u Parizu. Održao je brojna predavanja u Hrvatskoj i inozemstvu te pisao članke za medije.

Izrađivali smo origami svemiroplove i napravili cijelu eskadrilu te se natjecali čiji će najdalje odletjeti i tako vježbali bacanje i gađanje.

Plan nam je još gledanje Mjeseca kroz teleskop u dogovoru s Astronomskim društvom "Orion" iz Đakova. Fotografirat ćemo Mjesec i promatrati noćno nebo. Proučit ćemo još informacija o Mjesecu. Pogledati film Krava na Mjesecu. I sve to povodom Međunarodne noći promatranja Mjeseca, 19. i 20. listopada​.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju