preskoči na sadržaj

Osnovna škola Drenje

Login

Popis udžbenika

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2010.

Ukupno: 395477
Danas: 53

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Jednodnevni izlet u Krapinu i Varaždin

Učenici od 5. do 8. razreda uputili su se u petak, 11. svibnja 2018. na jednodnevni izlet u Krapinu i Varaždin.

U Krapini su, u pratnji svojih učitelja, posjetili Muzej krapinskih neandertalaca, jedan od najmodernijih i najzanimljivijih hrvatskih muzeja. Tu su imali prilike pogledati kratki uvodni igrani film o životu krapinskog pračovjeka, a potom ih je stručni vodič tijekom obilaska muzeja upoznao s evolucijom ljudskog roda i detaljlima života ljudi u kamenom dobu.

Nakon muzeja uslijedio je odmor uz ručak u restoranu Preša, a potom su se zaputili u Varaždin, jedan od najljepših hrvatskih baroknih gradova, gdje im je vodič Bero pokazao znamenitosti grada i opisao njihove posebnosti.

Naravno, bilo je tu i nešto slobodnog vremena kojeg su učenici rado iskoristili za igru i odlazak na sladoled.

Pod opširnije možete pročitati osvrte naših učenika na izlet, a klikom na ovu poveznicu pogledati više fotografija.


Izlet u Krapinu i Varaždi

U Krapinu, odnosno na Hušnjakovo brdo stigli smo radoznali i sretni. Došli smo vidjeti Muzej krapinskih neandertalaca. Prvo smo pogledali kratak film o životu pračovjeka. Zatim smo uz stručno vodstvo obišli muzej, naučili puno o načinu životu krapinskog pračovjeka. Upoznali se s radom geologa Dragutina Gorjanovića-Krambergera koji je zaslužan za ovo otkriće. Muzej sadrži fosilne kosti pračovjeka, oruđe kojim je lovio te razne slike o načinu njihova života. Tu su i jednostanični organizmi, prvi kralježnjaci, ribe, vodozemci, gmazovi itd. Nakon obilaska Muzeja otišli smo do nalazišta. Tamo su nas dočekale skulpture koje su nam dočarale vanjske osobine pračovjeka. Muškarci su se bavili lovom i sakupljanjem šumskih plodova, a žene su održavale vatru. Odjeću su izrađivali od životinjskog krzna. Sve je bilo jako zanimljivo i poučno.

Nakon Krapine put nas je odveo do Varaždina, odnosno tvrđave Stari grad. Za tvrđavu se vjeruje da je bila sjedište plemićkog posjeda. Danas je u njoj smješten Gradski muzej Varaždin. Odlazimo do kipa Grgura Ninskog i do skulpture-instalacije pod nazivom Krinolina ljubavi gdje parovi stavljaju lokote da zaključaju svoju ljubav. Mi smo zaključali svoje prijateljstvo i zaključili da je ovo bio prekrasan izlet i ne bi bilo loše ponoviti sve ovo.

IVANA BRKIĆ, 7.a


Posjetili smo grad Ljudevita Gaja i nekada glavni hrvatski grad

Učenici predmetne nastave 11.5.2018. posjetili su Krapinu i Varaždin. U drugom autobusu je bio vodič Berislav za kojeg su nam rekli da je bio odličan. Ispričao im je priče o Zagrebu i putu u Varaždin. Kada smo došli u Krapinu – grad Ljudevita Gaja, prvo smo iskoristili slobodno vrijeme. Učitelji su popili posebnu kavu u restoranu „Gaj“, a mi smo istražili parkove, dućane… Zatim smo posjetili Muzej krapinskog neandertalca u kojem smo pogledali film o pračovjeku. Poslije filma razgledali smo Muzej i naučili o evoluciji Zemlje i života na Zemlji. Valja naglasiti da je u osmišljavanju Muzeja u Krapini, te izradi likova krapinskih prastanovnika sudjelovao i sam Luc Besson, te smo ih doživjeli živima i prirodnima. Krenuli smo na ručak u restoran „Preša“. Ručak je u „Preši“ bio iznimno ukusan, s pogledom na zagorske klijeti otvara nam se apetit jer nadmorska visina čini svoje! 

U Varaždinu nam se pridružio vodič Berislav. Špancirali smo od groblja prema Grguru Ninskom, kojeg su mnogi uhvatili za palac i zaželjeli želju. Nakon toga posjetili smo najveću tajnu Varaždina – Ulicu anđela. Nastavili smo špancirati prema trgu. Dok smo špancirali prema trgu, Berislav nam je objasnio što su „cimeri“ i da je Varaždin grad obrtnika. Nažalost, od obrtnika vidjeli smo samo tek klobučara. Na trgu smo se osvježavali, svatko na svoj način, a mi smo pojeli odličan sladoled. Varaždin je jedan od najljepših baroknih gradova!​

LUKA HARŠANJI, DARIO SAKS, 8.a

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju