preskoči na sadržaj

Osnovna škola Drenje

Login

Popis udžbenika

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2010.

Ukupno: 395476
Danas: 52

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Profesorica Nives Opačić održala predavanje u našoj školi
Autor: Darinka Krizmanić, 21. 3. 2018.

Jučer je u Osnovnoj školi Drenje pred učenicima, učiteljima i drugim djelatnicima škole održano predavanje o Muško - ženskim odnosima u hrvatskom jeziku. Predavanje je vodila hrvatska jezikoslovka, znanstvenica i književnica Nives Opačić koja je na vrlo jednostavan način govorila o našem jeziku s ciljem promicanja hrvatskog nacionalnog identiteta.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Prije početka predavanja dramska skupina pod vodstvom učiteljice Evice Dernej održala je kratak uvod o našoj gošći. Učenici su pozorno slušali predavanje i oduševljeni otišli svojim kućama. Pod opširnije pročitajte komentare učenika na predavanje.


Profesorica Nives Opačić objasnila nam  je sve detaljno te je navela odlične primjere za najavljenu temu. (P.Petanjak, 7.b)

Kada se govori o predavanju profesorice Nives Opačić, neki će reći da je bilo jako dosadno i da su skoro zaspali. No, je li zaista tako? Da su možda malo više slušali, shvatili bi da je predavanje bilo vrlo zanimljivo i vrlo korisno. Možda nije bilo prezentacije ili nekog drugog zanimljivog pomagala, ali smo baš danas vidjeli kako nas nekoliko riječi može poučiti o nečem vrlo bitnom za budućnost. Mislim da je bilo vrlo lijepo što je profesorica došla baš u našu školu i održala nam  predavanje. (B.Posavac, 7.b)

Danas svi pričaju o muško- ženskim odnosima i pravima. Jedni će reći da su odnosi ravnopravni dok će drugi tvrditi da žene nemaju  ista prava kao muškarci. Postoje mišljenja da su pojedina zanimanja samo muška ili samo ženska.

Zato nam  je danas jezikoslovka Nives Opačić na vrlo jednostavan i zabavan način objasnila kako glase nazivi zanimanja u muškom  i ženskom rodu.

Uz našu dragu gošću predavanje je prošlo u šaljivom  tonu, bez imalo ironije.

(I.Brkić, 7.a)

Meni se predavanje svidjelo te mislim da je primjereno za našu dob. Također mislim da nam je to bila prilika da pitamo profesoricu da nam  objasni ono što nam  nije jasno, a vezano je za naš jezik, npr. ako ne znamo točno značenje neke riječi u hrvatskom jeziku. Posebno ću istaknuti da mi se na predavanju  najviše svidjelo to što profesorica nije bila previše ozbiljna,već se našalila i tako učinila predavanje još zanimljivijim. (P. Brkić, 7.a)

Jako su mi se svidjeli njezini komentari. Posebno kada je komentirala  da nekih zanimanja nema u muškom rodu, nego samo u ženskom.

Bila sam iznenađena  riječju koju je izmislila, a to je SUSOBNIK odnosno cimer.  Drago mi je što sam saznala i tu drugu riječ.

Nives Opančić nas je predivno uputila u muško-ženske odnose u hrvatskom jeziku. Nadam se da će nas posjetiti u budućnosti i da ćemo saznati još više o našem standardnom jeziku, i naravno o njoj.     (V. Filaković, 7.a)

Današnje predavanje Nives Opačić o Muško-ženskim odnosima u hrvatskom jeziku ostavilo je odličan dojam  na sve učenike. Predavanje je prošlo u vrlo ugodnoj atmosferi jer je gospođa Nives Opačić uz vrlo poučan govor i primjere izrekla i nekoliko zanimljivih šala. Ovo predavanje potaknulo je i mene da razmislim o hrvatskim riječima i anglizmima u hrvatskom jeziku. Uvijek sam razmišljala kako su nastale sve riječi i zašto ih baš tako zovemo. Iz današnjeg predavanja sam, kao i mnogi drugi učenici, shvatila koliko puno engleskih i drugih stranih riječi koristimo u hrvatskom jeziku. Mislim da to većina nas radi nesvjesno jer smo svi već naviknuti na mnoge strane riječi, ali kada jednom shvatimo da griješimo, još ćemo više njegovati svoj jezik i boriti se protiv uvođenja novih anglizama. Nadam se da ćemo još puno puta ugostiti profesoricu Nives Opačić i saznati nove, poučne i zanimljive stvari o hrvatskom jeziku.  (A. Stošić, 7.a)

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju