preskoči na sadržaj

Osnovna škola Drenje

Login

Popis udžbenika

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2010.

Ukupno: 395445
Danas: 21

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Na početku i na kraju bijaše ljubav
Autor: Evica Dernej, 14. 2. 2017.

Na satu hrvatskoga jezika naši su sedmaši uživali čitajući autobiografsku prozu Julijane Matanović.
Kako je uvažena hrvatska i svjetska spisateljica bila i tema veljače, nastao je miniprojekt o trima ženama - Mariji, Ivani i Julijani.
Nije teško prepoznati žensko pismo, obogaćeno ljubavlju, začinjeno poviješću i mitologijom, oplemenjeno borbom protiv diskriminacije, prožeto britkim humorom i ironijom, a namijenjeno svim generacijama.
Kako je Marija Jurić-Zagorka (1873.-1957.) imala podršku u "Obzoru" našega biskupa J.J.Strossmayera, utemeljitelja naše škole (Župna škola Drenje, 1843.), priča postaje napetija, a njezini ljubavno-povijesni romani "Grička vještica", "Gordana", "Vitez slavonske ravni", "Kći Lotrščaka" privlače znatiželnjike i danas, kao i prije više desetljeća.


 

I. B. Mažuranić (1874.-1938.) svojim je Hlapićem i "Pričama iz davnine" poznata već prvašićima, ali mnogi ne znaju da je ljubavlju za svojih sedmero djece počelo njezino pisanje i nastao prvi hrvatski dječji roman "Čudnovate zgode šegrta Hlapića".
I tako se šire krugovi ljubavi...


 

U potrazi za ljubavlju tragali smo po našoj knjižnici, a pomagala nam je knjižničaraka Vlatka Štrk. Nismo se bojali potražiti učitelja Podunavca jer bez interneta ne ide!
Još smo se, poput ljubavnog virusa, proširili po katu škole i povukli za sobom i povijest, geografiju, matematiku...
Julijana Matanović (1959.) kaže da vjeruje u ljubav, a mi vjerujemo u njezino "Laganje" ("Zašto sam vam lagala") i volimo njene priče, prožete smijehom, nostalgijom, mudrošću...
Uputite se u knjižnicu i potražite  njena djela "Kao da smo otac i kći", "Laura nije samo anegdota", "Na početku i na kraju bijaše kava"...
I, dragi naši, vjerujte i vi u ljubav, što god činili i kako god se osjećali!


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju