preskoči na sadržaj

Osnovna škola Drenje

Login

Popis udžbenika

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2010.

Ukupno: 395387
Danas: 5
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Jednodnevni izlet učenika predmetne nastave
Autor: Evica Dernej, 18. 5. 2022.

Oroslavskim parkom i zagrebačkim ulicama

Nakon dvije pandemijske godine učenici predmetne nastave 16. 5. posjetili su Zagreb i okolicu.

Prema planu puta učenici su najprije posjetili Park znanosti Oroslavje. Luka Veverec iz Oroslavja osmislio je interaktivni Park znanosti koji je smješten u Oroslavju, udaljenom tridesetak kilometara od Zagreba. Luka je završio Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a za sebe kaže da voli zrak, vatru, vodu… i vino. S dvojicom braće na zanimljiv i poseban način posjetiteljima predstavlja prirodne znanosti.

Kako prošetati Sunčevim sustavom za manje od sata vremena? Je li moguće razgovarati šaptom na udaljenosti od 30 metara? Kako u hodu odsvirati himnu Europe? Kako u jednom pokretu naučiti Pitagorin poučak? Ovo su samo neka od pitanja na koja će sve dobne skupine u igri, na zabavan način, pronaći odgovore. Jedinstvene eksponate (izradili su ih trojica braće Veverec) potrebno je pokretati, svirati, mjeriti, osluškivati i naučiti kako su fizika i matematika svugdje oko nas. Učenici su bili motivirani, sudjelovali su u svim aktivnostima, a neki od njih su pokazali iznimne STEM vještine.

Nakon posebnog znanstvenog iskustva učenici su ručali u Stubičkim toplicama te se zaputili prema glavnom gradu Hrvatske. Naše učenike vodili su vodiči Tihana i Tihomir. Putem prema Zagrebu ispričali su im legendu o imenu glavnog grada (legenda o Manduši) i kratku povijest Kaptola i Gradeca. Učenici su razgledali Gornji grad (Kamenita vrata, zagrebačku katedralu, crkvu sv. Marka, Sabor Republike Hrvatske, tržnicu Dolac), te najdulju zagrebačku ulicu Ilicu i Trg bana Jelačića. I najzagrebačkiji zagrebački pisac (Šenoa) i prva novinarka (Zagorka) bili su dio šetnje Zagrebom. Davne 1880. Zagreb je pogodio razorni potres, nalik onome iz 2020. I danas se vide posljedice, ali taj europski šarm Zagrebu nitko ne može oduzeti. Razgled grada učenici su završili u šetnji i traženju sjenovitih mjesta jer je Zagreb 16. svibnja izmjerio 30 stupnjeva.

Fotografije s ovog živopisnog izleta pogledajte ovdje.
Izvor: Podatci o Parku znanosti preuzet sa https://parkznanosti.com/.


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju