preskoči na sadržaj

Osnovna škola Drenje

Login

Popis udžbenika

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2010.

Ukupno: 391305
Danas: 43
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Radio - zapostavljeni medij
Autor: Željka Rossi, 4. 5. 2022.

Učenici Područnog odjela Slatinik Drenjski obilježili su Dane medijske pismenosti poučnim i zanimljivim aktivnostima.

Upoznali su se s vrstama medija i medijskih poruka; radijem i radijskim emisijama za djecu; televizijom i televizijskim emisijama za djecu; lažnim vijestima i opasnostima medija.

Vratili su se u prošlost i poslušali prve riječi koje je izgovorila Božana Begović na Radio stanici Zagreb 15. svibnja 1926. godine. Usporedili su govor toga vremena i naš jezik danas.

U svijetu digitalnih tehnologija sve se brzo mijenja i radio je postao zapostavljeni medij. U školu je učiteljica donijela tranzistor i radio iz prošlog stoljeća te radio kakav danas imamo kod kuće. Opisivali su radio i naslikali radio kakvoga bi oni dizajnirali.

Na terenskoj nastavi u Đakovu susreli su se s gospođom Ružom Mikešić, vlasnicom i voditeljicom radijske postaje Tranzistor. Učenici su joj postavljali pitanja o zanimanju novinara i radu na radiju. Prisjetili su se ključnih pitanja kojima pišemo vijest: tko, što, kada, gdje i zašto. Pokazala im je opremu koju koristi za intervjue pa su se međusobno intervjuirali. Posjetili su i Novi radio u Đakovu. Vidjeli su kako izgleda studio u kojem se snimaju i puštaju radijske emisije, te što je sve potrebno za jednu emisiju. Poslušali su spikericu dok je čitala vijesti. Snimili su intervju koji je pušten u eter. Neobično im je bilo slušati svoj glas tijekom preslušavanja.

Radeći u školskom vrtu, učenici su počeli slušati radio, a odlično ih motivira glazba za vrijeme TZK-a. U njihovoj maloj područnoj školi pomalo zaboravljeni medij uistinu je oživio. Više fotografija pogledajte OVDJE.


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju